MENJAVE

Britanski zunanji minister nepričakovano odstopil

Objavljeno 15. julij 2014 11.49 | Posodobljeno 15. julij 2014 11.49 | Piše: STA, K. K.

Na položaju naj bi ga nasledil dosedanji minister za obrambo Philip Hammond.

Dobil je hčer in dopust.

LONDON – Britanski zunanji minister William Hague je nepričakovano odstopil. Na položaju ga bo po poročanju britanskega BBC nasledil dosedanji minister za obrambo Philip Hammond. Odstop je del večjih sprememb v vladi pod vodstvom Davida Camerona. Ta naj bi z novo ekipo z več ženskami poskušal pridobiti podporo Britancev pred volitvami prihodnje leto.

Za komisarja?

»Danes odstopam kot zunanji minister,« je v ponedeljek zvečer sporočil Hague, ki bo do parlamentarnih volitev, predvidenih za prihodnje leto, deloval kot leader of the House of Commons, kar je podobno kot vodja poslanske skupine. Prav tako naj bi v najpomembnejših volilnih okrajih skrbel za predvolilno kampanjo britanskih konservativcev. Hague (53) bo na novem položaju nasledil Andrewa Lansleyja, ki naj bi bil v igri za položaj evropskega komisarja. Hammond, najverjetnejši Haguov naslednik, je v preteklosti izjavil, da bo na referendumu, ki ga je obljubil Cameron za leto 2017 v primeru ponovne izvolitve, glasoval za izstop Velike Britanije iz EU, če ne bo prišlo do boljšega sporazuma med EU in Otokom.

Dosedanji vodja britanske diplomacije je prek twitterja še napovedal, da po 25 letih na poslanskem sedežu ne bo kandidiral na volitvah prihodnje leto, temveč se bo po volitvah leta 2015 umaknil iz politike. »Od maja 2015, po dolgem času v politiki, bi se rad osredotočil na stvari, ki sem jih vedno želel početi,« je zapisal. Hague je bil britanski zunanji minister od leta 2010, na položaju pa se je med drugim zavzemal za pravice žensk na vojnih območjih. V čas njegovega mandata sodita tudi britansko vojaško posredovanje v Libiji in zaprtje britanskega veleposlaništva v Teheranu.

Britanija zapušča EU?

Cameron je napovedal, da bo v primeru ponovne izvolitve prihodnje leto poskušal preoblikovati odnose z EU in da bo britanskim volivcem omogočil, da se leta 2017 na referendumu opredelijo, če še želijo članstvo Velike Britanije v EU ali ne. Britanski premier je še dejal, da bo Hague ostal njegov dejanski politični zaveznik in da bo imel pomembno vlogo v predvolilni kampanji. »Ni bil le prvorazredni zunanji minister, temveč je tudi oseba, ki ji zaupam, moder svetovalec in velik prijatelj,« je poudaril. Cameronovo vlado po navedbah njegovega kabineta poleg Hagua zapušča tudi minister brez listnice Kenneth Clarke, ki velja za velika zagovornika članstva Velike Britanije v EU. Poslavljajo se tudi državni sekretar za energijo in podnebne spremembe Gregory Barker, ki naj bi uresničeval Cameronovo obljubo o »doslej najbolj zeleni vladi«, državni sekretar za univerze David Willetts, državni sekretar za Bližnji vzhod Hugh Robertson in državni sekretar za Severno Irsko Andrew Robathan.

Premier bi več žensk

Britanski mediji poročajo, da želi Cameron z menjavo ekipo v svoj kabinet pripeljati več žensk. Po pisanju konservativnega časnika Daily Telegraph je največje reze opravil predvsem med belci srednjih let. Independent pa poudarja, da naj bi s spremembami poskušali zagotoviti, da v prihodnje v medijih ne bo več fotografij, na katerih Camerona obkrožajo zgolj moški.

Cameron je spremembe v vladi opravil dva meseca pred referendumom o neodvisnosti Škotske in deset mesecev pred parlamentarnimi volitvami. Njegova Konservativna stranka si prizadeva zaustaviti nadaljnji vzpon evroskeptične stranke Ukip, ki je na evropskih in lokalnih volitvah dosegla velik uspeh.

Deli s prijatelji