LEGALNO

Brezplačni filmi na netu?

Objavljeno 05. november 2017 09.42 | Posodobljeno 05. november 2017 09.42 | Piše: Staš Ivanc

Na spletu si lahko popolnoma legalno in brezplačno ogledamo nemalo filmov, med katerimi so tako klasike kot novejši.

Na kanalu Tubi TV se najde od klasik do sodobnih biserov, le pobrskati je treba. Foto: Staš Ivanc

Bi radi gledali filme na internetu, a se nam zdi mesečna naročnina za pretočne videoservise, kot sta Netflix in Amazon Prime Video ali pa Voyo ali HBO go, previsoka? Od sedem do deset evrov na mesec ni veliko, a ob vseh mesečnih naročninah, ki jih plačujemo, se kar nabere. Hkrati pa ne bi radi izzivali usode in iskali filmov po raznih torrent straneh, na katerih lahko fašemo tudi kak slasten virus. A brez skrbi, obstajajo spletne storitve in strani, kjer si lahko brezplačno in popolnoma zakonito ogledamo celo vrsto filmov. Resda ne bo šlo za najnovejše uspešnice, ki polnijo kinodvorane, a med njimi se najde marsikatera klasika pa tudi kak sodobnejši kinematografski biser, kot je Apollo 13 iz leta 1995 ali pa Igra imitacije izpred treh let. Poglejmo si nekaj primerov, med katerimi kakšen deluje tudi pri nas.

Crackle

Sonyjev Crackle je pretočni servis, ki ponuja tako filme kot televizijske nanizanke, med katerimi je nekaj originalnih (Sonyjevih) vsebin. Dosegljiv je na številnih napravah, poleg tega si za njegovo uporabo ni treba odpreti niti uporabniškega računa, če pa se registriraš, si lahko ustvarjaš sezname najboljših filmov, prejemaš priporočila in nadaljuješ gledanje tam, kjer si nazadnje ostal. Izbor se je v zadnjem času precej okrepil, med filmi pa se najdejo izvirni Karat Kid, Peklenski val, Serenity in St. Elmo's Fire, tudi kup filmov C-produkcije, ki pa jih med gledanjem vsake toliko časa prekine serija oglasov. Crackle obstaja kot aplikacija za vse mobilne platforme, videokonzole ter pretočne naprave in televizorje. Ima pa eno težavo: pri nas ne deluje.

Internet archive

Internet archive je pravi spletni arhiv vsega, kar je v prosto dostopni javni domeni, kamor spada tudi več tisoč celovečercev. Čeprav so večinoma stari, se med njimi najde vrsta klasikov in kultnih filmov, kot je Plan 9 from Outer Space, ki slovi kot najslabši film vseh časov, pa tudi Njegovo dekle Petek in Guliverjeva potovanja iz leta 2010 z Jackom Blackom v glavni vlogi. Za ogled filmov se ni treba niti registrirati. In večina spletnih brskalnikov zna pretakati filme z Internet archiva.

Roku channel

Imetniki katere koli Rokujeve naprave za prenos multimedijskih vsebin lahko uporabljajo kanal Roku channel, ki pa ni ponudnik brezplačnih filmov, ampak zbiralnik obstoječih vsebin, med filmi pa se najdejo izdelki Rokujevih partnerskih produkcijskih hiš, kot so Lionsgate, MGM, Sony in Warmer, pa tudi brezplačne vsebine Rokujevih že obstoječih kanalov FilmRise, Popcornmix in Vidmark. Trenutno je dosegljivih okoli 125 filmov, med katerimi se najdejo Blondkinka s Harvarda, Misija nemogoče 3, Pravi pogum in Na sledi očetu, film, s katerim se je prebila Jennifer Lawrence.

Tubi TV

Potem pa je tukaj Tubi TV, največja knjižnica brezplačnih komercialnih filmov, je pa zato treba prenesti nekaj oglasnih sporočil. Tubi je dosegljiv na vseh mogočih platformah in v nasprotju s Cracklom deluje tudi pri nas. Registracija ni potrebna, je pa priporočljiva, če želimo shraniti seznam najljubših filmov ali nadaljevati ogled filma tam, kjer smo ostali, na različnih napravah. Ponudba je obsežna, pri čemer pa je treba priznati, da večine filmov ne bomo poznali. A med smetjem najdemo takšne mojstrovine, kot je Osumljenih pet, ali pa sodobne grozljivke, kot je Paranormalno. Filme si lahko ogledamo v brskalniku, aplikaciji za ios ali android, na konzolah in nekaterih televizorjih.

Vudu

Ameriška veriga supermarketov Walmart ima svoj videoservis, ki je lani v sekciji Movies on Us začel ponujati brezplačne oglede filmov. Potrebna je registracija, ki pa je brezplačna. V naboru so predvsem stari filmi in filmi, ki so šli direktno na video, se pa najde tudi dobre, kot so Mesečnica, originalni Veličastnih sedem in Mož z železno masko.

Youtube

Marsikdo bi pomislil, da se na youtubu gledajo le videospoti in bedasti domači posnetki, a na Googlovem videoservisu se najdejo tudi popolnoma legalni celovečerni filmi, resda pa jih ni veliko in še stari so. Koristno je to, da si lahko dosti filmov, ki jih najdemo na straneh Internet archives, na velikem zaslonu ogledamo prav prek youtuba.

 

Deli s prijatelji