TUJA BORKA

Borila se je proti Isisu, ob vrnitvi domov pa neprijetno presenečenje

Objavljeno 05. januar 2016 10.07 | Posodobljeno 05. januar 2016 10.07 | Piše: M. I.

Mlada Danka ne more nazaj na bojišče v Sirijo, čeprav si to želi.

KØBENHAVN – Danka kurdskega rodu Joanna Palani (22) se je iz varnega zavetja Evrope pogumno odpravila na bojišče v Irak, kjer se je borila proti skrajnežem Islamske države. Nazadnje se je borila v Siriji v kraju Kobani, kjer so kurdski borci ob podpori ameriško-arabske koalicije in iraških Kurdov izgnali džihadiste iz centra mesta.

Doma so ji vzeli potni list

Medtem ko so mesto obnavljali po osvoboditvi, si je Johanna privoščila krajši dopust v domovini. Tam pa jo je pričakalo neprijetno presenečenje. Potni list so ji na meji zasegli danski policisti in pripadniki danske obveščevalne službe Pet. »Prepovedali so mi izhod iz države. Zdaj ne morem nadaljevati svoje vojaške dolžnosti!« je povedala.

Za domovino je tuja borka

Joanna, ki na Danskem živi že od tretjega leta starosti, ne razume, zakaj so jo danske oblasti označile za 'tujo borko'. Danska je uvedla kategorijo 'tuji borci', da bi odvrnila mlade muslimane od namere, da bi se pridružili kakšni teroristični organizaciji. »Ne razumem, zakaj predstavljam nevarnost Danski, če pa se borim za vojsko, ki jo Danska neposredno oborožuje in uri v boju proti Islamski državi!« pravi Joanna. Minister za pravosodje Søren Pind je za danski dnevnik Berglinske povedal, da je zakon zelo jasen, še zmeraj pa ji preostane možnost pritožbe na sodišču. 

Borila bi se za Dance in za Kurde

Joanna je v intervjuju leta 2014: »Ljubim Dansko. Tukaj sem odrasla in obožujem svobodo naše družbe. Če bi nekoč nekdo napadel Dansko, bi tudi za njo šla na prvo bojno črto z dansko zastavo okoli ramen. A prihajam iz kurdske družine. In v tem trenutku so Kurde napadli islamisti z izpranimi možgani, zato moram pomagati njim.«

Deli s prijatelji