VATIKAN

Benedikt XIV., Leon XII. in Pij VIII.

Objavljeno: 01.01.2018 16:39Posodobljeno: 01.01.2018 16:39

Enciklopedično zasnovana knjiga britanskega zgodovinarja Ruperta Matthewsa z bogatim slikovnim gradivom predstavlja življenje in delo Cerkve skozi njene papeže od začetkov do današnjega papeža Frančiška.

Benedikt XIV., 247. papež

Benedikt XIV., v nekaterih pogledih prvi od modernih papežev, je svoj dolgi pontifikat izkoristil za to, da je uvedel vrsto potrebnih reform, sprejel je svet, kakršen je bil, in razrešil veliko sporov, v katere se je zapletlo papeštvo.

Prospero Lorenzo Lambertini se je rodil v mlajši veji plemiške rodbine, ki pa ni imela veliko denarja. Poslan je bil v Rim, da se izobrazi v pravu in teologiji, tam pa je izkazal veliko akademsko nadarjenost in resno zanimanje za zgodovino. Z univerze je šel naravno v kurijo. Leta 1708 je postal promotor vere, na tem položaju je ostal naslednjih 19 let. Njegova naloga je bila preverjati upravičenost kandidatov za svetnike – ta položaj je bil neformalno znan kot hudičev zagovornik. Lambertini je bil ogorčen nad ohlapnimi standardi za kanonizacijo in preteklimi odločitvami in je napisal listino, v kateri je postavil smernice za dobro prakso, ki so še dandanes osnova za postopek kanonizacije.

»Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.«

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja