STRIC IZ KENIJE

Barack Obama zanika, da bi kdaj srečal svojega strica

Objavljeno 04. december 2013 10.05 | Posodobljeno 04. december 2013 10.05 | Piše: STA, K. K.

Bela hiša je sporočila, da se Omar in Barack mlajši nista nikoli srečala, stric pa je povedal, da je nečak pri njem stanoval kakšne tri tedne v 80. letih prejšnjega stoletja v Cambridgeu, ko je Barack Obama mlajši študiral pravo na Harvardu.

Ameriški predsednik.

BOSTON – Zvezni imigracijski sodnik je v torek v Bostonu dovolil ostati v ZDA že drugemu sorodniku ameriškega predsednika Baracka Obame, ki ni imel dovoljenja za delo in bivanje. Sodnik Leonard Shapiro je leta 2010 predsednikovi teti Zeituni Onyango podelil azil, v torek pa je predsednikovemu stricu Onyangu Omarju Obami tlakoval pot do zelene karte.

Prodaja alkohol

Omar Obama je v ZDA prišel leta 1963 kot študent iz Kenije s pomočjo predsednikovega očeta Baracka Obame starejšega, sicer svojega polbrata. Študij je kmalu opustil in začel delati. Danes 69-letni priseljenec iz Kenije je imel nazadnje trgovino z alkoholnimi pijačami v kraju Framingham v državi Massachusetts. Imigracijske oblasti so mu leta 1986 naložile vrnitev v Kenijo, kar je Omar enostavno ignoriral, dokler ga niso leta 2011 v Framinghamu ustavili policisti zaradi vožnje v pijanem stanju. Omar je takrat policistom dejal, da bo morda moral poklicati v Belo hišo. Tega na koncu ni storil, ampak se je s tožilstvom dogovoril o letu dni pogojne kazni in opravljanju tečaja o nevarnosti alkohola. Po aretaciji so ga spet opazile imigracijske oblasti in mu poslale nov nalog za izgon iz ZDA.

Bela hiša zanika, da bi se kdaj srečala

Omar Obama je najel odvetnika in se pritožil ter naletel na naklonjenega mu sodnika Shapira, ki je uporabil določilo zakona, po katerem lahko nezakoniti priseljenci ostanejo v ZDA in napredujejo do dovoljenja za delo in bivanje (tako imenovane zelene karte), če so v ZDA prišli pred letom 1972 in ne delajo težav. Sodnik ga je opredelil kot častnega gospoda in mu zaželel uradno dobrodošlico v ZDA, kjer je že pol stoletja.

Na zaslišanju je Omar Obama odgovarjal tudi na vprašanja o družini in omenil, da ima nečaka, ki je predsednik ZDA. Bela hiša je sicer sporočila, da se Omar in Barack mlajši nista nikoli srečala, stric pa je povedal, da je nečak pri njem stanoval kakšne tri tedne v 80. letih prejšnjega stoletja v Cambridgeu, ko je Barack Obama mlajši študiral pravo na Harvardu. Na zaslišanju je bila za vsak primer tudi teta Zeituni Onyango, vendar se je sodnik Shapiro hitro odločil, da družini Obama ne bo delal težav. Bela hiša je ob tem tudi sporočila, da se ne bo vpletala in da pričakuje postopek, kot je v veljavi za vse druge priseljence.

 

Deli s prijatelji