SUM

Županovega svetovalca ovadili zaradi poslovne goljufije

Objavljeno 10. november 2013 15.40 | Posodobljeno 10. november 2013 15.40 | Piše: P. J.

Izobraževalni zavod ga je ovadil zaradi suma poslovne goljufije, ponarejanja poslovnih listin in zlorabe položaja.

Marko Kovačič (levo) in Marko Žula (desno) sta na MOM prišla skupaj z Andrejem Fištravcem.

MARIBOR – Svetovalec mariborskega župana Andreja Fištravca Marko Kovačič je v novih težavah. Izobraževalni zavod Alma Mater Europea – Evropsko središče Maribor ga je ovadil zaradi suma poslovne goljufije, ponarejanja poslovnih listin in zlorabe položaja, poroča Večer. Informacijo so potrdili tudi v tajništvu fakultete.

Kje je denar?

Na fakulteti v lasti in pod vodstvom bivšega rektorja mariborske univerze Ludvika Toplaka naj bi se za ovadbo odločili zato, ker so bili s Kovačičevimi dejanji oškodovani tako študentje kot fakulteta. Vzrok za ovadbo pa naj bi bile interaktivne table, za katere mu je fakulteta plačala 30 tisoč evrov, prejela pa jih ni nikoli. Posel je bil sicer vreden več 50 tisoč evrov, na fakulteti pa so prejeli le eno tablo. Kot poročajo, naj bi si prek svojega podjetja Svarog izposodil od šole 17 tisoč evrov, nato pa še zaprosil za nova posojila. Kovačič naj bi nato prek neaktivnega podjetja Terapia, ki so ga preimenovali v IEN, naročil nakup informacijskih tabel. Fakulteta je na račun IEN nakazala 30 tisočakov, ki naj bi jih Kovačič prenakazal na svoje podjetje Svarog.

Kovačič ne komentira

Ker fakulteta ni dobila tabel, so ga zdaj ovadili. Pravijo, da jim je lagal, jih je zavajal, ponarejal dokumentacijo in elektronska  pošto. Kovačič zadeve ni komentiral, je pa znano, da se njegovo podjetje srečuje s hudimi finančnimi težavami. Tiskovna predstavnica MOM je dejala, da ima z izobraževalno ustanovo Kovačič sklenjen notarski sporazum o medsebojnih obveznostih.

Sicer pa smo že poročali, da ima Fištravčev svetovalec z MOM sklenjeno svetovalno pogodbo, po kateri mu mesečno nakazujejo 1200 evrov neto.

Precej nenavadno poslovno kariero ima tudi direktor mestne uprave Marko Žula, ki kljub pozivom KPK noče prijaviti svojega premoženja. 

Objavljamo odgovor na članek, ki smo ga prejeli z MOM

»Direktor mestne uprave MOM Marko Žula odločno zavrača žaljive očitke v članku,  objavljenem v elektronski publikaciji www.slovenskenovice.si dne 10.11.2013, da kljub pozivom naj ne bi želel prijaviti svojega premoženja.

V predpisanem roku enega meseca od nastopa položaja (in sicer direktorja mestne uprave) Komisiji za preprečevanje korupcije sicer v resnici ni posredoval seznama svojega premoženja, pri čemer je z delom uradnika na položaju nastopil dne 22.08.2013. Pri tem je potrebno izpostaviti, da je pooblaščena oseba iz Mestne občine Maribor na Komisijo za preprečevanje korupcije z elektronsko pošto z dne 25.10.2013 naslovila vprašanje, ali je Marko Žula, kot direktor mestne uprave, zavezan k podaji poročila o premoženjskem stanju, pri čemer je pooblaščena oseba Komisije za preprečevanje korupcije na Mestno občino Maribor dne 05.11.2013 telefonsko sporočila, da je direktor mestne uprave zavezan k oddaji poročila o premoženjskem stanju. Glede na navedeno je Marko Žula na Komisijo za preprečevanje korupcije nemudoma podal in oddal poročilo o premoženjskem stanju. Marko Žula pa do današnjega dne še ni prejel poziva za predložitev podatkov o premoženjskem stanju, kot to določa Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.«

Taja Kordigel
Tiskovna predstavnica
Mestna občina Maribor

 

 

Deli s prijatelji