NEMIR NA VRHNIKI

Župan Jakin: Migrantov v vrtcu in šoli ni bilo, so pa fotografirali otroke

Objavljeno: 24.02.2016 20:30Posodobljeno: 25.02.2016 11:19

Center ima sicer kapacitete za 840 ljudi, a župan meni, da je 150 maksimalna številka, ki jo lahko sprejme Vrhnika.

VRHNIKA  »Ni res. to so laži. Začel bom iskati povezave in prijavljati sovražni govor. Ljudi bomo tako samo prestrašili. Vrhnika ima od danes v centru 84 migrantov, to so družine z otroki. Vrtec in šola sta dodatno varovana. Stalno patruljirajo tako policisti kot tudi komunalni redarji,« se je župan Vrhnike Stojan Jakin odzval na informacijo bralke Petre, da so iz centra za migrante na Vrhniki ti danes pritavali v osnovno šolo in v vrtec. Več o dogajanju, ki ga opisuje bralka, na povezavi. Prepričan je, da informacije o tavanju migrantov širi mož, ki so mu nekoč rekli Pojoči major in živi na Stari Vrhniki. 

Otrok ne smejo fotografirati

Nam je pa župan Jakin povedal, da so ga danes obvestili, da naj bi migranti, gre menda za premožne ljudi, ki imajo dobre telefone, pri sebi pa seveda tudi nekaj premoženja, saj so doma vse prodali, fotografirali otroke. »To se ne sme,« pravi župan, ki se bo ob 18. uri sestal s svetom staršev v vrtcu. Številni starši menda želijo, da bi njihovi otroci vrtec zamenjali, nihče pa več ne želi otroka vpisati v ta vrtec.

Sicer tudi župan Jakin meni, da je lokacija, kamor so nastanili migrante, »totalno neprimerna«. Je pa hvaležen, da so se pristojni držali dogovora in na Vrhniko nastanili družine z otroki, ne pa kakšnih bolj problematičnih migrantov. Center ima sicer kapacitete za 840 ljudi, a meni, da je 150 maksimalna številka, ki jo lahko sprejme Vrhnika. Želi si, da bi odgovorni sprejeli njihovo pobudo in migrante preselili v vojaške objekte na Raskovcu.

Občine bi morale dobiti rente

Jakin se jezi na občine, kjer imajo nastanitvene kapacitete daleč od naselij, a migrantov ne želijo sprejeti. Prepričan je, da bodo tudi center v Kidričevem, kjer trenutno migrantov še ni, saj so jih domačini pričakali s protesti, na koncu vendarle nastanili migrante. Razočaran je, ker se na razpis ministrstva ni javila nobena od občin, ki ima kapacitete in bi lahko sprejela migrante. A kriva je najbrž tudi država: »Mogoče bodo morale tiste občine, ki bodo imeli begunce, dobiti kakšno rento.« Dejstvo pa je, kakor pravi Jakin, da imamo mednarodne obveznosti, zaradi katerih naša država mora sprejeti določeno kvoto migrantov.

Sicer pa je pred dnevi iz vrhniškega centra pobegnilo od 20 do 30 migrantov, a Jakin pravi, da je to tako, kot bi pobegnili iz gostilne. Migranti imajo namreč prost izhod in se lahko gibljejo zunaj centra.

Po objavi članka smo prejeli zahtevo za popravek, ki jo objavljamo v celoti.