PRIKLADNO

Zlato pravilo bo počakalo še tri leta

Objavljeno 08. marec 2012 15.45 | Posodobljeno 08. marec 2012 15.52 | Piše: S. J.

Le v izjemnih primerih, na primer ob naravnih nesrečah, bo država lahko pravilo prekršila.

LJUBLJANA – »Člen o zlatem pravilu naj bi začel veljati leta 2015,« je po peti seji vlade povedal minister za finance Janez Šušteršič. Njegova izjava se je nanašala na sprejem predloga besedila za dopolnitev ustave s fiskalnim pravilom, po katerem mora biti državni proračun uravnotežen ali v presežku.

Izjeme dovoljene le v skrajnih okoliščinah

Dopuščena je izjema ob naravnih ali drugih nesrečah in v drugih izjemnih okoliščinah. Pri tem vlada upošteva določila fiskalnega pakta, ki ga je minuli petek v Bruslju podpisalo 25 članic EU. Že prihodnji teden naj bi vlada skušala predlagati še ustavni zakon, s katerim bi natančno opredelila izvedbo tega pravila.

Boljše sodelovanje med AUKN in vlado

Na seji vlade je bil govor tudi o noveli zakona o upravljanju kapitalskih naložb države. Vlada je pripravila predlog sprememb zakona o upravljanju kapitalskih naložb države za boljše sodelovanje agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) in vlade. Spremembe zakona pomenijo prehodno rešitev, medtem ko bo sistemske spremembe do poletja pripravila medresorska skupina.

AUKN bo nadomestila druga inštitucija

Šušteršič je dejal, da koalicijska pogodba predvideva drugačen način upravljanja, in sicer se AUKN nadomesti z drugo inštitucijo, ki bo upravljala večino, če ne vseh državnih naložb.

Dve spremembi

V prehodnem obdobju, ko še ni strategije, mora AUKN skladno s predlogom sprememb pred glasovanjem na skupščinah oziroma pred imenovanjem nadzornih svetov prek pristojnega ministra pridobiti soglasje vlade. Prav tako pa bo vlada, če oceni, da je neka odločitev za rešitev finančne krize in fiskalnih razmer zelo pomembna (npr. dokapitalizacija NLB), imela možnost glede samostojnega odločanja za pooblastilo zaprositi DZ.

AUKN ima še vedno preveč pristojnosti in premalo odgovornosti

»Če bi ukinili AUKN, bi se vrnili na prejšnji sistem, ki ni bil dober,« je na očitke, zakaj vlada AUKN preprosto ne ukine, odgovoril Šušteršič. Dejal pa je tudi, da ima AUKN preveč pristojnosti in premalo odgovornosti.

Simčič ne ogroža proračuna

Seveda se minister Šušteršič ni mogel izogniti niti vprašanju o neetičnem in nemoralnem ravnanju poslanca Desusa Ivana Simčiča. »Ravnanje kolega nima finančnih posledic za proračun,« je minister odgovoril na vprašanje, kako komentira laganje Simčiča o srednješolskem spričevalu.

 

 

Deli s prijatelji