MINISTER

Židan za stanje slovenskega kmetijstva krivi Ruse

Objavljeno 14. oktober 2015 23.05 | Posodobljeno 14. oktober 2015 23.05 | Piše: STA, Mo. S.

Za soboto kmetje napovedujejo shode, minister Dejan Židan to podpira.

Dejan Židan.

LJUBLJANA – Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan podpira za soboto napovedane shode slovenskih kmetov. Dnevno je namreč v stiku s kmeti, seznanjen je s težavami, ki jih pestijo, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal in spomnil, da so se prodajne cene, od katerih kmetje živijo, v zadnjem letu znižale.

Kot je ocenil Židan, se je položaj kmetov poslabšal, krivce za to pa je našel v ruskem embargu, upadu mlečnih kvot ter zmanjšanju možnosti prodaje evropske hrane na nekatere druge trge. Posledica je upadanje cen različnih kmetijskih surovin, najbolj je to opazno pri sektorju mleko. Odkupna cena mleka je tako po njegovih pojasnilih približno 20 odstotkov nižja kot pred letom dni. Ministra skrbi, da se vsi prehranski izdelki v trgovini niso tako pocenili, cena najbolj prodajanega konzumnega pasteriziranega mleka pa se je celo zvišala za en odstotek.

Pripravljajo shode

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v soboto v večjih mestih po državi – v Celju, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju – pripravlja shode slovenskih kmetov, na katerem bodo ti opozorili na vse večje težave v kmetijstvu in posledice, ki jih ima to na gospodarstvo, razvoj podeželja in celotno družbo.

Kmetje želijo s shodom opozoriti javnost na neskladna razmerja v verigi preskrbe s hrano, na spoštovanje sledljivosti do prodajne police in na težave zaradi prevelike liberalizacije trga. Predstavili bodo tudi nekaj zahtev, predvsem pa želijo dobiti podporo celotne javnosti pri svojih prizadevanjih.

Deli s prijatelji