NA KOŽO

Zbogom, Istanbul

Objavljeno: 04.01.2017 22:35Posodobljeno: 04.01.2017 22:36

Tam, kjer je razneslo toliko bomb, sem se fotografiral pod turškimi zastavicami.

Večkrat sem bil zasebno ali službeno v tem ekspresnorastočem velemestu, svetovljanskem megalopolisu. Vsakič, ko sem ga obiskal, je bil večji za kak milijon ljudi, so mi naložili turistični vodniki. V Istanbulu, slovenski lektorji mu najraje rečejo Carigrad, četudi že od 1453. leta ni krščanski, sem se vedno dobro počutil, naj bo zasebno ali službeno. 
Danes že skoraj 15-milijonsko mesto ima, no, je imelo vse za sodobnega popotnika: znamenitosti za ogled, luknje za pobeg, dobro hrano, dober šoping, tudi dokaj varnosti. In majhne pozornosti, ki lahko tujcu tako veliko pomenijo: v hotelski sobi me je denimo v znak dobrodošlice čakala sladica, v prodajalnah so mi med nakupi trgovci postregli s turškim čajem v tistih tipičnih kozarčkih. V Istanbulu sem ponavadi srečal kakega gastarbajterja ali begunca iz (bivše) Jugoslavije; veliko se jih je preselilo tja, zlasti s Kosova in iz Makedonije. Rad sem se sprehajal po najbolj zahodnjaškem delu mesta, po Taksimu. 

»Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.«

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja