PO ŠKANDALU S FOTKAMI

Zaradi groženj sina izpisala iz vrtca

Objavljeno 14. oktober 2017 11.56 | Posodobljeno 14. oktober 2017 11.56 | Piše: Tomica Šuljić

Kleopatra Gabrič je zakuhala škandal s fotkami uplenjenih živali.

Oče Zlatko Gabrič pravi, da hči ni naredila nič narobe. Foto: Dejan Javornik

SENOVO – Maja smo v Slovenskih novicah poročali o objavi, ki je dvignila ogromno prahuimage. Milo rečeno. Zavod Pit – ki se ukvarja s skrbjo za pse – je objavil pet fotografij, ki so bile prvotno na facebook profilu 29-letne lovke Kleopatre Gabrič s Senovega. Na eni izmed njih je bila fotografija izrezanega srca, na drugih fotke srnic.

»Tak umor se pri njih imenuje trofeja. Žival, ki je bila nekoč svobodna, je zdaj samo še trofeja,« taki in podobni komentarji so spremljali objavo, ki jo je delilo precej ljudi na facebooku že pred člankom v Novicah.

Takrat smo poskušali stopiti v stik z Gabričevo, da bi nam razložila, kako in kje so nastale fotografije, ter pokomentirala številne kritike, ki jih je bila deležna. No, odgovor smo dočakali – pet mesecev pozneje, a v živo. Gabričeva želi zadevo končati in pojasniti, kaj je bilo v ozadju nazornih fotografij uplenjenih živali.

Diplomirala z lovskim čuvajem

Na srečanju na Senovem smo spoznali tudi Kleopatrinega očeta Zlatka Gabriča, ki je predsednik in starešina Lovskega društva Senovo in ima do lova zelo jasno stališče: »Lov z dovoljenji je legitimen, nikogar ne ogrožamo. Ne nazadnje lov ni kriminal, ampak dejavnost, ki je bila način človeškega preživetja pred kmetijstvom.«

Nekateri bi me kar razčetverili, otroku da bodo izrezali srce pri živem telesu.

Kleopatra ima od mladih nog rada živali: »Mi najprej poskrbimo za živali, ampak tega nasprotniki lovcev nikoli ne vidijo,« pravi dekle, ki je diplomirala s temo Pooblastila lovskega čuvaja.

Fotografija prestreljenega srca, ki je sprožila največ odmevov, je prikaz smrti v trenutku, žival se ni mučila, poudari Gabričeva. In še pojasni: »Fotografije so bile najprej naložene na moj zaprti profil na facebooku, en 'prijatelj' pa jih je vzel dol. To sem povedala odvetniku in policiji.« Na objavo sta bili dve vrsti odzivov: "Tisti, ki me poznajo, so se zgražali, kaj ima časopis ali društvo proti pasjim borbam z lovom. Bili so zgroženi nad drugimi, ne nad mano.« Facebook ji zaradi teh fotografij ali česa drugega nikoli ni zaklenil ali blokiral profila.

Večje težave so povzročali taki, ki je ne poznajo: »Nekateri bi me kar razčetverili. Imam kup pisnih groženj: kaj bodo naredili meni, mojemu otroku, mojim bližnjim, da bodo otroku izrezali srce pri živem telesu, cel kup takih groženj je bilo.« Za nekaj mesecev je sina izpisala iz vrtca, živel je drugje. Na grožnje ni odgovarjala, temveč jih je prijavila policiji.

Oče Zlatko kot starešina Lovske družine Senovo pojasni: »Proti Kleopatri Gabrič nismo in ne bomo uvedli disciplinskega postopka, ker ni storila nobenega prekrška ne po zakonu, ne po kodeksu, ne po pravilih in poslovniku lovske družine.«

Policija ne preiskuje

»Sem res pošast?« nas je v nekem trenutku pogovora – in potem, ko je pojasnila večino zgodbe – vprašala Kleopatra. Težko bi to trdili, sploh po številnih podatkih, ki so jih njeni bližnji povedali o njej; je tudi kinološka vodnica, ima tri pse (najstarejši šteje 20 let), prejela je precej pohval za svojo lovsko dejavnost. Uživa tisto meso, ki ga upleni.

Po nekaj mesecih pa jo še vedno najbolj zmoti, da jo ljudje sprašujejo, kaj je s policijsko preiskavo in kako se je končala: »Noben policist ni prišel k meni, jaz sem bila kakšnih desetkrat na policiji v Novem mestu in Krškem pa klicala v Sevnico, a nihče ničesar ne ve o zadevi.«

Na naše poizvedovanje so se odzvali na Policijski upravi Novo mesto, ki je maja potrdila, da je prejela prijavo zoper Gabričevo. Zdaj pravijo takole: »Policisti so preverili navedbe iz prijave. Zbrali so obvestila in ugotovili, da niso podani elementi kaznivega dejanja ali prekrška, zato kazenski oziroma prekrškovni postopek ni bil uveden,« poroča Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto.

Tako je na koncu jasno, da hrupu navkljub Gabričeva ni naredila ničesar protizakonitega ali prepovedanega ter da proti njej ne tečejo policijski postopki. In čeprav je imela zaradi lova in plena precej težav brez svoje krivde, pa se ničemur ne namerava odreči. Preostali – predvsem tisti, ki so imeli polna usta groženj – pa se lahko zamislijo: je žival res več vredna od človeka?

Deli s prijatelji