NADZOR

Zaposlujete na črno? Inšpektorji so jih oglobili za 283.000 evrov

Objavljeno 16. april 2015 09.38 | Posodobljeno 16. april 2015 09.38 | Piše: A. L.

V nadzoru dela na črno je bila z odločbo izrečena 101 prepoved opravljanja dela in dejavnosti na črno.

LJUBLJANA – Lani je bilo opravljenih 4947 postopkov nadzora dela, zaposlovanja na črno in nedovoljenega oglaševanja, so sporočili iz Finančne uprave RS (Furs). V povprečju je bilo ugotovljenih 11 odstotkov kršitev samo s področja dela in zaposlovanja na črno, ugotovljene pa so bile tudi kršitve drugih predpisov, za nadzor katerih je pristojen Furs. V zvezi z ugotovljenimi kršitvami so bili v 121 primerih potrebni ukrepi prepovedi zaradi dela in zaposlovanja na črno. Največ kršitev je bilo odkritih ob aktivnostih mobilnih oddelkov.

Finančni inšpektorji so opravljali nadzor dela in zaposlovanja na črno vzporedno v postopkih  davčnega inšpekcijskega nadzora, v okviru projektov sive ekonomije, prometa s prevoznimi sredstvi, pa tudi v okviru projekta nadzora prispevkov za socialno varnost in sistemskih utaj DDV.


Sum kršitev prijavite

»Vsakdo lahko prijavi sum kršitev predpisov na naš e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., na 24-urni brezplačni anonimni telefon 080 11 22 ali po pošti na naslov Finančna uprava RS, Šmartinska 55, 1001 Ljubljana. Pri tem nam bo v pomoč, če navedete čim več podatkov, kot so ime in priimek domnevnega kršitelja, vrsta dela, čas in kraj opravljanja dela, morebitna cena oziroma podatki o plačilu za delo ipd. Finančna uprava RS sproti obravnava vse prijave. Po preveritvi podatkov iz uradnih evidenc se za vsako prijavo določi stopnja tveganja. Če je slednja visoka, se nadzor uvede takoj, kot je to denimo pri prijavah zoper delodajalce, ki hujše kršijo pravice delavcev,« piše v sporočilu Fursa.

 

Postopki nadzora so bili največkrat opravljeni v naslednjih dejavnostih: promet in skladiščenje, gradbeništvo, gostinstvo, cvetličarstvo in vrtnarstvo, vulkanizerstvo, trgovina, vzdrževanje in popravilo motornih vozil, druge storitvene dejavnosti, pa tudi pekarstvo, kmetijska dejavnost, svečarstvo in predelovalna dejavnost. Največ kršitev je bilo ugotovljenih v dejavnosti prometa in skladiščenja, gradbeništvu, gostinstvu in v drugih dejavnostih. Po deležu ugotovljenih kršitev jih je bilo največ v dejavnosti svečarstva, pri trgovini, vzdrževanju in popravilu motornih vozil, gostinstvu, sledijo pekarstvo in druge dejavnosti, so zapisali pri Fursu.

Izrekli so za 283.000 evrov glob.

Delo na črno: 12 odstotkov kršitev

V letu 2014 je bilo opravljenih 1819 postopkov nadzora dela na črno, v katerih je bilo v povprečju ugotovljenih 12 odstotkov kršitev s področja dela na črno. V nadzoru dela na črno je bila z odločbo izrečena 101 prepoved opravljanja dela in dejavnosti na črno. Izrečenih je bilo 154 prekrškovnih ukrepov: 71 plačilnih nalogov, 77 prekrškovnih odločb in podanih 6 obdolžilnih predlogov za odvzem predmetov. V prekrškovnih postopkih je bilo izrečenih za 99.768 evrov glob, 16 opominov, v petih primerih so bili odvzeti predmeti. Po vsebini kršitev in statusu kršiteljev so bili v večini primerov kršitelji posamezniki, ki so opravljali delo ali dejavnost na črno (v 108 primerih državljani Slovenije, v 42 primerih tuji državljani).

Nadzor dela na črno posameznikov se je opravljal pretežno na podlagi prijav.

Zaposlovanje na črno: 10 odstotkov kršitev

V letu 2014 je bilo opravljenih 2988 postopkov nadzora zaposlovanja na črno, v katerih je bilo v povprečju ugotovljenih 10 odstotkov kršitev s področja zaposlovanja na črno. V nekaterih primerih so delodajalci odpravili kršitve že med postopkom nadzora z zagotovitvijo ustrezne pravne podlage za delo in prijavo v zavarovanje. Z odločbo je bilo izrečenih 20 prepovedi dela posameznikom. Izrečenih je bilo 153 prekrškovnih ukrepov: 111 plačilnih nalogov in 42 prekrškovnih odločb. V prekrškovnih postopkih je bilo izrečenih za 175.663 evrov glob in 15 opominov. Ukrepi so bili izrečeni 56 državljanom Slovenije, 37 tujim državljanom, 25 samostojnim podjetnikom posameznikom oziroma posameznikom, ki opravljajo dejavnost, in 18 pravnim osebam.

Med najpogostejšimi kršitvami zaposlovanja na črno so bile kršitve, ko je delodajalec omogočil delo posamezniku, s katerim ni sklenil pogodbe o zaposlitvi oziroma ga ni prijavil v obvezna socialna zavarovanja (115 primerov). Pogoste so bile pomanjkljivosti prijav v zavarovanje, kršitve, ko je delodajalec omogočil delo posamezniku, s katerim ni sklenil pogodbe civilnega prava, na podlagi katere se lahko opravlja delo, oziroma ga ni zavaroval v skladu z zakoni, ki urejajo obvezna socialna zavarovanja (57 primerov). V zvezi z delom po podjemnih pogodbah so zaznavali sume zlorab podjemnih pogodb, kar so odstopili inšpektoratu za delo. Odkrite so bile kršitve začasnega in občasnega dela upokojencev (38 primerov), pri zaposlovanju tujcev (22 primerov), študentov in dijakov (10 primerov) in kršitve v zvezi s kratkotrajnim delom (13 primerov).

Nedovoljeno oglaševanje: vsak tretji krši zakon

Lani je bilo opravljenih 140 postopkov nadzorov nedovoljenega oglaševanja, v katerih je bilo v povprečju ugotovljenih 30 odstotkov kršitev. Izrečenih je bilo 15 glob z izdajo plačilnih nalogov v višini 7500 evrov.

Deli s prijatelji