MALO DELO

Začetek zbiranja podpisov za referendum

Objavljeno 03. januar 2011 08.34 | Posodobljeno 03. januar 2011 08.34 | Piše: Ma. F./STA

Študentje in sindikati začenjajo zbirati podpise za referendum o malem delu

Če bo pobudnikom v 35-dnevnem roku uspelo zbrati potrebnih 40.000 podpisov, mora DZ v sedmih dneh razpisati referendum.
LJUBLJANA – Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bosta danes začeli zbiranje podpisov za zahtevo za zakonodajni referendum o zakonu o malem delu, ki so ga poslanci 16. novembra v drugo potrdili. Če bo pobudnikom v 35-dnevnem roku uspelo zbrati potrebnih 40.000 podpisov, mora DZ v sedmih dneh razpisati referendum.

Predsednik DZ Pavel Gantar je 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za referendum, od 3. januarja do 6. februarja, razpisal 24. novembra minulo leto.

Poslanci so zakon o malem delu, ki je med študenti in sindikati vzdignil precej prahu ter maja lani prestal tudi študentske proteste, po dolgih pogajanjih v parlamentarni proceduri prvič sprejeli 26. oktobra lani. Zakonu je poleg opozicije nasprotoval tudi del koalicije, zato je bila usoda malega dela do konca negotova. Izstopali so poslanci Zaresa in nekaj poslancev SD, ki so bili proti tudi pri drugem glasovanju.

ŠOS in zveza svobodnih sindikatov sta podpise za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu o malem delu vložila že 2. novembra, po prvi potrditvi zakona v DZ. Opozarjajo namreč, da bo malo delo le še pospešilo trend zaposlovanja v negotovih oblikah dela.

Malo delo bodo lahko po predlogu poleg študentov opravljali tudi upokojenci in brezposelni. To delo bo obdavčeno in omejeno po obsegu in zaslužku.

Sindikati bodo v četrtek začeli zbirati tudi podpise za referendum o pokojninski reformi.

Deli s prijatelji