NA SLOVENSKIH TRŽNICAH

Za lonček medu okoli 8 evrov

Objavljeno 28. januar 2016 21.21 | Posodobljeno 28. januar 2016 21.21 | Piše: Ajda Janovsky
Ključne besede: tržnica med

Najdražji med, na katerega smo naleteli na slovenskih tržnicah, ne presega cene 12 evrov.

Tomaž Toni s tržnice v centru Ljubljane ponuja zdrave izdelke iz industrijske konoplje. Foto: Ajda Janovsky

Čeprav je aktualna afera z medom zamajala zaupanje potrošnikov v sladko zlato, cene medu ostajajo enake, zatrjujejo prodajalci, saj bi, poudarjajo, nižanje lahko ustvarilo napačen vtis, da je izdelek, ki ga ponujajo oporečen. Cene medu, ki ga je mogoče kupiti po slovenskih tržnicah, se gibljejo v okvirih lanskih cenovnih priporočil Čebelarske zveze Slovenije.

Cvetlični od 9,5 do 11

Na pokritem delu osrednje tržnice v središču Ljubljane bomo na stojnici Natura Sanat za lonček cvetličnega medu (900 g) odšteli 9,5 evra, kar je v skladu s priporočilom 2015 Čebelarske zveze Slovenije za to vrsto medu višje kakovostne ravni. Gozdni, katerega lonček stane 10 evrov, je evro cenejši, kot je priporočeno za ta izdelek višje kakovostne ravni oziroma evro dražji od priporočene cene za tistega običajne kakovosti. Srednjo pot so pri Naturi Sanat ubrali tudi pri ceni kostanjevega medu, katerega lonček stane 10,5 evra: priporočeni ceni za 2015 sta 9 oziroma 11 evrov. Na bližnji stojnici Mlina Feliks so cene vseh treh vrst poenotili – kozarec cvetličnega, kostanjevega ali gozdnega stane 11 evrov. Najdražji, na katerega smo naleteli na tržnici, ni presegel cene 12 evrov. Pred dobrim letom in pol je bila cena najdražjega medu, ki smo ga odkrili, 13 evrov za lonček.

Cene kot pred letom in pol

Novomeščani zdravo čebelje darilo na tržnici kupujejo nekoliko ceneje kot prebivalci prestolnice. Lonček cvetličnega, gozdnega ali kostanjevega medu je v osrčju Dolenjske mogoče kupiti po ceni 8 evrov za liter (1000 g), kar je prav toliko, kolikor je takšna količina znašala pred dobrim letom in pol.

Cvetni prah po 5 evrov

Na tržnici v Gornji Radgoni je treba za lonček (1000 g) cvetličnega medu odšteti 8 evrov. Nekoliko dražja sta gozdni in kostanjev – po 9 evrov za lonček (1000g). Ponujajo tudi medeno žganje in medico, prvo po ceni od 12 do 15 evrov za liter, drugo pa 12 oziroma 10, če želimo opojno vsebino kupiti v okrasni steklenici s prostornino 0,7 l. Cvetni prah stane 5 evrov za 0,15 kg.

Na spletu po 6 evrov

Ponudba medu in medenih izdelkov je bogata tudi na spletnih tržnicah in portalih. Na spletnem portalu bolha.si je lonček medu (1000 g) v povprečju mogoče kupiti za 8 evrov, našli pa smo tudi ponudnika, ki kozarec (900 g) ponuja po ceni 6 evrov. Po takšni ceni je mogoče kupiti tudi gozdnega in cvetličnega iz Bele krajine, le da cena velja za kilogram medu in zgolj za tiste, ki ga kupujejo v večjih količinah, po 25 kg.

Predstavljamo prodajalca: Tomaž Toni, tržnica Ljubljana Center

Na tržnici na Pogačarjevem trgu v Ljubljani boste ob sobotah med množico stojnic zagledali eno z nadvse posebnimi, zanimivimi izdelki. Lastnik ekološke kmetije na Škofljici Tomaž Toni tu ponuja paleto izdelkov iz (industrijske) konoplje, med drugim stiskance in proteinsko mešanico, ki je pravzaprav preostanek pri stiskanju olja, ki ga oljarji, ne vedoč za njegove izjemne zdravilne lastnosti, pogosto zavržejo. Z ženo Matejo organizirata delavnice, na katerih s številnimi zdravju koristnimi učinki rastline, ki jo pridelujeta in predelujeta, seznanjata staro in mlado. Prodaja na tržnici je zanju, razkriva Tomaž Toni, izjemnega pomena, saj tukaj od strank dobivata povratno informacijo o učinkovitosti posameznih izdelkov; starejši kupci so še posebno zadovoljni z učinkom konoplje na prebavo, mladi pa se navdušujejo nad kozmetiko, ki uspešno odpravlja nadležne akne. »Tako širimo svoje znanje,« pojasni. Zvestih kupcev, kot smo se lahko prepričali pri našem obisku, simpatičnemu paru pridelovalcev in predelovalcev ne manjka, zanimivo je, da se ob njuni stojnici nadvse radi ustavljajo tudi tuji turisti, ki, tako Toni, predstavljajo kar 50 odstotkov strank.

Deli s prijatelji