SAMOMORI

Vsakih 21 ur si nekdo vzame življenje

Objavljeno: 22.09.2015 07:55Posodobljeno: 22.09.2015 07:56

Čeprav je število samomorov pri nas lani po dolgih letih padlo pod 400, je naša država še vedno v evropskem vrhu. Največ ljudi si vzame življenje na vzhodu Slovenije, kjer je stopnja tveganja revščine in socialne izključenosti najvišja.

  • Nuša Konec Juričič
  • Vita Poštuvan
  • Osamljenost pogosto vodi k misli na samomor

V Sloveniji si je lani življenje vzelo 388 ljudi. Številka je precej nižja od tiste z začetka prejšnjega desetletja, saj je količnik, s katerim statistično ugotavljajo število samomorov pri nas, s 30 na 100.000 prebivalcev padel pod 20. Največ oseb si vzame življenje na območju Maribora, Murske Sobote, Novega mesta in Celja, najmanj na Primorskem. Samomorilni količnik je bil lani najvišji v celjski regiji (24,9), medtem ko je v Kopru dosegel le 5,4. Število samomorov je v minulem letu po dolgih letih prvič padlo pod 400, vendar je številka 388 naravnost grozljiva, saj to pomeni, da si vsakih 21 ur v Sloveniji nekdo vzame življenje.

»Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, dan to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.«
Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.