DOVOLJ JIH JE

Vložili 48 tisoč podpisov za referendum o drugem tiru

Objavljeno 27. junij 2017 18.04 | Posodobljeno 27. junij 2017 18.11 | Piše: STA, Mo. S.

Vili Kovačič bi rad, da referendum razpišejo na isti dan kot predsedniške volitve.

Deklica je umrla na železniških tirih.

LJUBLJANA – Civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo je v državni zbor (DZ) danes vložila več kot 48.000 podpisov, s katerimi zahteva razpis referenduma o drugem tiru. Prizadevajo si, da bi bil razpisan na isti dan kot predsedniške volitve, je ob vložitvi podpisov v izjavi novinarjem pred DZ pojasnil vodja civilne iniciative Vili Kovačič.

Po njegovih ocenah je današnji dan prelomnica za demokracijo. Kovačič je bil kritičen tudi do obstoječe referendumske ureditve oziroma pogojev za zbiranje podpisov za zahtevo za razpis referenduma ter napovedal, da je to zadnji referendum, ki se ga razpisuje po obstoječih postopkih. Ljudem se po njegovem mnenju zdaj preprečuje, da bi prišli do veljave.

Kovačič je pojasnil, da so v DZ danes prinesli nekaj več kot 48.000 podpisov in po njegovih besedah morajo na referendumu doseči tudi potreben kvorum za uspeh referenduma oziroma padec zakona. Prizadevali si bodo za to, da bo referendum razpisan na isti dan kot volitve za predsednika republike. Če to ločijo, je po njegovem mnenju katastrofa. Tisti, ki se istemu datumu upirajo, so po ocenah Kovačiča antidemokrati, saj v demokraciji velja načelo, naj čim več ljudi odloča o čim več stvareh.

Deli s prijatelji