DNEVNI RED

Vlada umaknila predlog uredbe, ki bi prinesla višje plače direktorjem v javnem sektorju

Objavljeno 16. november 2017 12.49 | Posodobljeno 16. november 2017 12.49 | Piše: STA, A. L.

Vsaj danes je ne bodo obravnavali.

Na Viziji Slovenije so predvajali videonagovor predsednika vlade Mira Cerarja.

LJUBLJANA – Vlada je z dnevnega reda današnje seje umaknila predlog uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju, s katero bi se na račun odprave plačnih nesorazmerij masa njihovih plač povečala za 8,8 milijona evrov, so potrdili v Ukomu. Uredba je sicer v javnosti zbudila nemalo razburjenja, saj da se plače ponovno zvišujejo tistim, ki so že bolje plačani.

Uredba določa plačne razrede, razpone plačnih razredov, kriterije ter metodologijo za uvrstitev delovnih mest, med drugim ravnateljev, rektorjev, dekanov, direktorjev vladnih služb in organov v sestavi, generalnih direktorjev, načelnika Generalštaba Slovenske vojske, glavnih inšpektorjev, generalnih sekretarjev oziroma sekretarjev državnih organov, ki niso funkcionarji, načelnikov upravnih enot ter direktorjev oziroma tajnikov občinskih uprav. Nove uvrstitve bi veljale od začetka leta 2018.

Nastale so anomalije

Na ministrstvu za javno upravo, kjer so pripravili uredbo, so navedli, da so direktorji prvi vstopili v nov plačni sistem, zaradi interventnih ukrepov pa se od leta 2012 njihove uvrstitve niso spreminjale, temveč so se določali le plačni razredi novoustanovljenih oseb javnega prava. Tako so pri vrednotenju delovnih mest direktorjev v tem obdobju nastale anomalije, ko jih po višini plače prehitevajo številni javni uslužbenci.

Predlog uredbe sicer ni predmet usklajevanj s sindikati javnega sektorja, jih je pa vlada z njo seznanila, prav tako predstavnike občinskih združenj.

Deli s prijatelji