PRERAZPOREDITEV

Vlada našla osem milijonov za študentske in dijaške vozovnice

Objavljeno 20. maj 2014 16.05 | Posodobljeno 20. maj 2014 16.51 | Piše: STA, A. L., K. K.

To je dovolj denarja za letošnja maj in junij.

Tudi v medkrajevnem potniškem prometu boste po novem lahko plačevali z urbano.

LJUBLJANA – Vlada je na današnji redni seji izvršila prenos pravic porabe s postavke investicije v železniško infrastrukturo na postavko gospodarska javna služba v linijskem prometu ministrstva za infrastrukturo in promet v skupni višini 7.999.273,22 evra. S tem zagotavljajo zadosten obseg pravic porabe za sklenitev aneksov za subvencije študentskih in dijaških prevozov za maj in junij 2014, so danes sporočili z vlade. 

Omerzelova tiskovka

Naj spomnimo: minister Samo Omerzel je prejšnji teden napovedal, da je zmanjkalo denarja za subvencioniranje prevozov. Več o tem v članku Pompozne konference ne bi sklical, če bi bil pred vlado polni mandatimage.

Študentje hočejo pisno

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Dijaška organizacija Slovenije (DOS) zahtevata, da jim vlada pisno potrdi, da bo zagotovila denar za subvencije prevozov do konca leta. Še danes morajo namreč podpisati pogodbo z avtoprevozniki, da bo nakup subvencioniranih vozovnic možen že v sredo, je povedal predsednik ŠOS Žiga Schmidt. Kot je na novinarski konferenci povedal Schmidt, so od petkovega sestanka z ministrom za infrastrukturo in promet Samom Omerzelom v stiku s sekcijo avtoprevoznikov znotraj Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki zahteva, da se pogodbe za zagotovitev subvencij za prevoze dijakov in študentov podpišejo še danes. V nasprotnem primeru v sredo ne bo mogoče kupiti subvencioniranih vozovnic, opozarjajo. Poleg tega so sporočili, da država zamuja z izplačili tudi za nazaj.

ŠOS, DOS in študentski klubi po Sloveniji se v sodelovanju z avtoprevozniki že konkretno dogovarjajo o vseh možnostih izražanja nezadovoljstva in akcijah po vsej Sloveniji, če vlada ne reši nastale situacije in sistemsko ne zagotovi sredstev do konca leta. Schmidt je omenil proteste in blokade cest ...

Za vlado slab mir do volitev

Glede na doslejšnji odnos vlade do mladih pravijo, da ne bodo verjeli le besedi predsednici vlade Alenki Bratušek, ampak želijo pisno zagotovitev, da bodo našli 26 milijonov evrov za subvencije prevozov do izteka letošnjega leta, pravi predsednik ŠOS. »Najslabša rešitev za vlado je, da si kupijo mir do volitev,« je še dejal.

Podpredsednik DOS Matic Matjašič je poudaril, da je trenutno stanje nedopustno in da dijakov ne zanimajo politične predvolilne spletke. Subvencije za prevoze morajo zagotoviti, saj jih uporablja okoli 50.000 dijakov. Po njegovih besedah niso redki primeri, ko morajo dijaki zamenjati šolo ali opustiti šolanje zaradi pomanjkanja denarja. Pred maturo so pritiski na številne dijake že veliki, tako stanje pa jih še dodatno vznemirja, meni Matjašič.

Deli s prijatelji