AFERA ZASTONJ POLETI

Virant, Rakovec, Jarc, Brejc so leteli brezplačno

Objavljeno 25. april 2013 14.43 | Posodobljeno 25. april 2013 15.47 | Piše: T. L.

Politična elita naj bi z družinskimi člani po svetu potovala zastonj, Virant in Brejc sta vse skupaj že zanikala.

Matjaž Rakovec je veliki zmagovalec propadlega hokejskega puča

LJUBLJANA – Potem ko so se v javnosti pojavili podatki, da naj bi izbranci iz vrst politikov, gospodarstvenikov in še kdo leteli praktično brezplačno z Adrio, so zdaj začela kapljati tudi posamezna imena. Nekdanji predsednik upravnega odbora Adrie Airways Maks Tajnikar je že včeraj prostodušno priznal, da je kupil vozovnice po nizkih cenah. Pojasnil je, da je imel to pravico v skladu s pravilnikom Adrie Airways. Povedal je, da je to stalna praksa večine letalskih družb in dodal, da, tak, recimo temu zastonjkarski, nakup letalske vozovnice ni sporen.

Na dolgem seznamu prejemnikov brezplačnih ali cenovno zelo ugodnih vozovnic, ki ga imajo v uredništvu Dnevnika, so med drugimi tudi imena sodnikov in pripadnikov policije. 

Tajnikar: Za družbo koristne zastonjkarske vozovnice

»Po mojem spominu sem v času predsednikovanja letel z družino dvakrat na krajših letih, vedno v skladu s pravili ali prodajnimi akcijami, ki jih je ponujala Adria Airways vsem potnikom,« je pojasnil Tajnikar. Po neuradnih podatkih Dnevnika naj bi Tajnikar zase in za člane družine za povratne vozovnice v London odštel deset evrov, medtem ko je vozovnica z letališkimi taksami za omenjeni let za druge potnike stala v povprečju 250 evrov. »Na popuste v takih primerih po zakonu ni bilo treba plačati dohodnine, ker nisem bil zaposlen v Adrii Airways in ker je pravilnik veljal za vse zaposlene, prodajne akcije pa za vse kupce,« se še zagovarja Tajnikar.

Na vprašanje, ali je z vidika nadzora nad družbo po njegovem mnenju primerno, da je predsednik upravnega odbora deležen storitev te družbe po nižjih cenah ali celo brezplačno, je Tajnikar odgovoril, da se mu zdi primerno, da leti predsednik nadzornikov z družbo, »ki ji predseduje, in da ne potuje s konkurenti«. Nadzorni svet in upravni odbor sta menila, da »so te možnosti v korist družbe«, še dodaja Tajnikar. Po njegovih besedah je omenjeni pravilnik dovoljeval dostop le do praznih sedežev, zato so vsi »z nakupom takih vozovnic zagotovili Adrii Airways dodatni prihodek, ki ga sicer ne bi bilo«. 

Najraje je poceni potoval »zavarovalničar« Rakovec

S poceni letalskimi vozovnicami naj bi v letih 2010 in 2011 potovali tudi minister za notranje zadeve Gregor Virant z družino, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec z družino, veleposlanik Republike Slovenije v Londonu Iztok Jarc z družino in nekdanji evropski poslanec Miha Brejc z družino. A to so le nekateri. Večini omenjenih je Adria vozovnice odobrila po naročilu nekdanjega predsednika uprave Tadeja Tufka, nekdanjega komercialnega direktorja Tomaža Kostanjška in njegovega pomočnika Tomaža Škofica. Tufek je sicer že včeraj povedal, da nima slabe vesti zaradi početja in da dosedanje notranje revizije niso pokazale, da bi bilo kar koli narobe. 

Izdajo vozovnic za člane Virantove štiričlanske družine v Pariz po ceni okoli 40 evrov, kar je okoli 220 evrov manj, kot je znašala povprečna cena vozovnice za omenjeno pot, je po Dnevnikovih podatkih naročil Kostanjšek. Odobril je tudi vozovnico za Viranta v Skopje, za katero naj bi ta odštel 41 evrov, čeprav je povprečna cena vozovnice z letališkimi taksami za omenjeno pot takrat znašala 226 evrov.

Največkrat so s cenejšimi vozovnicami potovali predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec in člani njegove družine. Vse vozovnice Rakovcu naj bi izdali po navodilih Tufka. Tako naj bi za pot v London 2010 trije člani družine odšteli 40 evrov po vozovnici, povprečna cena za »navadne državljane« pa je znašala več kot 250 evrov. Za pot v München naj bi odšteli 28 evrov, kar je več kot 200 evrov manj od takratne povprečne cene vozovnice, pot na Islandijo naj bi jih stala 30 evrov po vozovnici, kar je skoraj 200 evrov manj, kot je znašala takrat povprečna cena vozovnice. Za pot v Pariz so plačali nekaj več kot 40 evrov po vozovnici, katere povprečna cena je takrat znašala okoli 130 evrov. V Zavarovalnici Triglav so za Dnevnik zanikali, da bi Rakovec kot predsednik uprave zavarovalnice koristil cenejše vozovnice Adrie Airways, medtem ko o njegovih zasebnih potovanjih molčijo. 

Plačali pristojbine, vozovnice večinoma dobili zastonj

Veleposlanik Republike Slovenije v Londonu Iztok Jarc, sicer nekdanji kmetijski minister, ki naj bi za let v Pariz odštel 48 evrov, člani njegove družine pa dobrih 11 evrov, se je pred neprijetnimi vprašanji zavil v molk. Jarc naj bi ugodnejše vozovnice, ki so takrat za isto pot v povprečju stale 263 evrov, prejel kot veleposlanik po naročilu Tufka.

Brejc naj bi za let v Bruselj odštel 33 evrov, prav tako člani njegove družine. Povprečna cena vozovnice je takrat znašala 408 evrov, vozovnice pa naj bi mu bile izdane po naročilu Tufka.

Vse omenjene cene, ki so jih za različne poti odšteli koristniki letalskih vozovnic, vključujejo po podatkih časnika tudi letališke pristojbine. To pa pomeni, da so v veliki večini vozovnice prejeli brezplačno, plačali pa zgolj pristojbine.

Virant obljubil odstop, če se izkaže, da je naredil kaj nezakonitega

Na očitke o nakupih poceni vozovnic se je odzval Gregor Virant, ki je začuden in ogorčen, da se je znašel na seznamu tistih, ki so prejemali ugodnosti Adrie Airways. »Imam občutek da se mi dogaja krivica,« je dejal za STA in zagotovil, da bo odstopil z vseh funkcij, če se ugotovi, da je naredil kaj nezakonitega ali neetičnega.

»Tudi mene zanima, kako sem se znašel tam,« je dejal in še pojasnil, da je v obdobju med 2009 in 2011 veliko letel z Adrio Airways, blizu stokrat, in sicer v Sarajevo, Skopje, Beograd, Prištino, nekaj malega pa da je bilo tudi družinskih poletov v Pariz, Frankfurt, Bruselj.

»Bil sem zelo pogost potnik Adrie in od nje nikoli nisem niti zahteval niti pričakoval kakršnih koli privilegijev in ugodnosti. V tem času tudi nisem bil na nobeni funkciji, da bi imel kakršen koli vpliv na Adrio in ne vem, po kakšni logiki bi mi dali neke posebne privilegije. Kljub temu da sem bil pogost potnik, nobene karte nisem dobil zastonj, kolikor se spomnim, nobena ni bila cenejša od 100 evrov,« je med drugim pojasnil medijem.

Pojasnil je še, da sta bila v Parizu z ženo, za eno vozovnico pa sta plačala 150 evrov. Zatrdil je tudi, da nikoli v življenju ni o kakšnih kartah govoril s takratnim prvim možem Adrie Airways Tufkom. In zagotovil: »Če bi kdaj Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da sem naredil kaj nezakonitega ali neetičnega, tisti hip z vseh funkcij odstopim.« Ob tem je dodal, da nima nič proti temu, da se nakupi vseh vozovnic, ki jih je kupil, objavijo. Meni pa, da »so se novinarji tokrat spravili na napačnega«.


Janša o Virantovih vozovnicah

»Mogoče bo sam sebe pozval k odstopu,« je na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se izkaže, da je Virant potoval s poceni letalskimi kartami Adrie, na tiskovni konferenci odgovoril Janez Janša

Miha Brejc pa je za Pop TV zagotovil, da ima vse evidence za lete v času, ko je bil evropski poslanec in da so bile karte plačane po polni ceni. Za let z datumom 1. julij 2010, ki naj bi bil sporen, pa Brejc pravi, da je na omenjeni dan letel z Adrio, za vozovnico pa je plačal 150 evrov. 

 

Deli s prijatelji