PAZLJIVO

VIDEO: Pasti spletnega nakupovanja

Objavljeno 08. oktober 2013 23.41 | Posodobljeno 08. oktober 2013 23.41 | Piše: STA, Ma. F.

SI-CERT je lani obravnaval 442 prijav spletnih goljufij, kar je skoraj 100-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2011.

Pazite se spletnih goljufij.

LJUBLJANA – Slovenski nacionalni odzivni center za obravnavo varnostnih incidentov na internetu (SI-CERT) je v okviru svojega programa Varni na internetu pripravil serijo izobraževalnih videoprispevkov o spletnih prevarah, ki lahko prinesejo tudi resno finančno škodo. Danes je predstavil prvi videovodič, ki razkriva pasti spletnega nakupovanja.

Te prispevke so pripravili v okviru letos prvič potekajoče vseevropske kampanje, ki želi povečati ozaveščenost o kibervarnosti med državljani, je v sporočilu za javnost zapisala koordinatorka programa Varni na internetu Jasmina Mešić.

SI-CERT je lani obravnaval 442 prijav spletnih goljufij, kar je skoraj 100-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2011. Projekcija za leto 2013 napoveduje še rahlo povečanje, predvidevajo pa, da se bo število prijav ustavilo pri številki 475.

Zavajajoča sporočila o nagradah

Za številkami se sicer po navedbah centra skrivajo različne zgodbe, od nakupa več tisoč evrov vrednega bagra v lažni spletni trgovini do strtega srca, ko se sanjsko dekle iz Moskve, ki nujno potrebuje denar za vizum, izkaže za prevaranta.

Kot pravijo v centru SI-CERT, spletni uporabniki v Sloveniji v večini poskrbijo za osnovno zaščito svojega računalnika, so pa zato veliko ranljivejši, ko gre za t. i. socialni inženiring, ko jih s preprostim sporočilom o nagradi nekdo želi prepričati, da kliknejo povezavo, pošljejo svoje osebne podatke ali celo nakažejo denar. V takšnih primerih ne pomaga niti najsodobnejši protivirusni program, treba je pač prepoznati znake poskusa prevare.

Vedno več lažnih spletnih trgovin

V centru SI-CERT ob tem opozarjajo, da obravnavajo vse več prijav lažnih spletnih trgovin, ki pa so zgolj kulise z lepimi slikami, za spletno predstavitvijo pa ne stoji legitimno podjetje. Takšen nakup pomeni veliko tveganje, saj kupec plačanega blaga ne bo prejel, lahko pa pride tudi do zlorabe podatkov kreditne kartice.

Vedno aktualne so zlasti lažne spletne trgovine, ki obljubljajo priljubljene blagovne znamke po neverjetno ugodnih cenah. V lovu za dobro ceno se kupci pogosto odločijo za nakup ponaredkov znanih in prestižnih blagovnih znamk, vendar je promet s ponaredki v EU prepovedan, zato so takšni paketi na slovenski carini zaseženi in uničeni.

Deli s prijatelji