V SENCO

VIDEO: Evropa bo gorela, temperature do 45 stopinj

Objavljeno 31. julij 2017 13.45 | Posodobljeno 31. julij 2017 13.52 | Piše: Ma. M.

Začel se je vročinski val, temperature bodo ekstremne.

Iz dneva v dan bo bolj vroče, tole je podoba Evrope, kot jo vidijo vremenoslovci v sredo.

Osrednjo in južno Evropo je zajela tropska vročina, ki bi lahko po napovedih vremenoslovcev trajala do 10. avgusta. To bo tudi najtoplejših deset dni letos.

Arso opozarja

Predvidoma do začetka prihodnjega tedna bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev

V nedeljo so se temperature na nekaterih delih Iberskega polotoka, v Italiji, osrednji Evropi in južnem Balkanu povzpele do 35 stopinj Celzija, kar kaže temperaturna karta, ki je povsem v rdečem in vijoličastem. To pomeni zelo visoke temperature. V Sloveniji so bile v nedeljo temperature okoli 30 stopinj Celzija, na jugu Španije so se dvignile do 42, prav tako je 40 pokazal termometer v delih Turčije.

Vročina prihaja prek Alp

Temperature se bodo še dvignile, saj se vročinski val prav zdaj pomika čez Alpe proti Balkanu. Veliko toplotno obremenitev naj bi čutili vse tja od Španije do Poljske. 

Od ponedeljka dalje se bodo na teh delih temperature čez dan redko spustile pod 30 stopinj, v najbolj vročem delu dneva pa lahko presežejo 40 stopinj. V Sloveniji naj bi bilo najbolj vroče na območju Bele krajine.

Vremenska napoved za Slovenijo

Danes bo sončno in vroče. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 35 stopinj C. V torek bo jasno in še bolj vroče. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 23, najvišje dnevne od 31 do 37 stopinj C.

Napovedi vročinskega vala v video animaciji. Do 9. avgusta bo takole. 

 

Nasveti NIJZ, kako preprečiti težave, ki lahko nastanejo zaradi vročine

  • Zmanjšamo izpostavljenost vročini: umaknemo se v SENCO ali v HLADNEJŠE PROSTORE.
  • Zmanjšamo nastajanje toplote: OMEJIMO FIZIČNO AKTIVNOST: fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure ter uživamo »lahko hrano«, v manjših obrokih.
  • Telesu omogočimo odvajanje toplote: s pravilno izbiro OBLAČIL in z zadostnim uživanjem TEKOČINE. 

 

Deli s prijatelji