SVETNIK BO

Velika vrnitev Franca Kanglerja, dobil je petletni mandat

Objavljeno 23. november 2017 08.42 | Posodobljeno 23. november 2017 08.43 | Piše: P. Pa.

Med predstavniki lokalnih skupnosti je kar polovica takih, ki so bili svetniki že v prejšnjem mandatu.

Franc Kangler ne bo več mariborski župan.

LJUBLJANA – Nekdanji mariborski župan in državni svetnik Franc Kangler se vrača na politični parket. Kangler je namreč dobil nov petletni mandat v državnem svetu, v katerem bo zastopal lokalne interese.

Na včerajšnjih volitvah so volilni zbori po Sloveniji izbrali 22 novih svetnikov, med katerimi je polovica v svetniških klopeh že sedela v zadnjem mandatu.

Med župani, ki so bili vnovič izvoljeni za državne svetnike, so velenjski župan Bojan Kontič, župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan in vuzeniški župan Franc Golob. Še naprej ostaja svetnik tudi župan Ivančne Gorice Dušan Strnad, ki se je za vstop tokrat pomeril z županom Kočevja Vladimirjem Prebiličem. Tretjič zapored je bil za državnega svetnika izvoljen koprski župan Boris Popovič. Županskim kolegom pa se v državnem svetu na novo pridružujejo sevniški župan Srečko Ocvirk, župan Litije Franc Rokavec in župan Sežane Davorin Terčon. V volilni enoti, kjer je bil izvoljen Rokavec, je bil sicer med kandidati tudi domžalski župan Toni Dragar, svetnik v zadnjem mandatu. Terčon pa je med drugim dobil več glasov od župana Pivke Roberta Smrdelja, sicer predsednika Združenja občin Slovenije.

Desnica dobila večino?

Vnovič je bil za svetnika izvoljen nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Njegova izvolitev pred petimi leti je v mestu podkrepila množične proteste, zaradi obsodbe na večmesečno zaporno kazen pa je ostal brez tega mandata. Sodba je bila kasneje sicer razveljavljena, a je bil na nadomestnih volitvah za državnega svetnika medtem že izvoljen Rudi Matjašič.

Na volitve se je medtem na družbenem omrežju twitter odzval predsednik SDS Janez Janša. Kot je zapisal, je koalicija strank SDS in SLS ter neodvisnih »dobila prepričljivo večino na volitvah v državni svet«.

Deli s prijatelji