NA KOŽO

Varni so
 samo nevarni

Objavljeno 24. april 2013 00.15 | Posodobljeno 24. april 2013 00.15 | Piše: Domen Mal

Ustavil me bo policaj pa zahteval nadomestno žarnico in mi pogledal še v rit.

Domen Mal. Foto: S. N.

Saj ni res, pa je: afera Baričevič je že zdavnaj pojasnjena, ampak ne, tožilka ni zadovoljna, na višje sodišče se je pritožila z neverjetno teorijo zarote, po kateri je bil(a) dr. Saša žrtev morilcev, ki so zbežali z džipom, še prej pa pred garažo, ob zmasakrirano truplo, podtaknili umetnega tiča – njen umotvor, vanj vloženi čas in energijo plačujemo davkoplačevalci, razgrinjamo v današnjih Novicah.

V ponedeljkovih pa smo pisali o Robertu Tomažu Zavašniku, lastniku diskača, pred katerim so na predbožični zabavi zdaj že daljnega leta 2005 umrla tri dekleta, stara 15 in 17 let, in ki je po izrečenih petih letih zapora pobegnil v tujino. Sam vodja sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje Dušan Kerin nam je povedal, da bi ga že zdavnaj ujeli, če bi le smeli prisluškovati in drugače slediti njegovi žlahti, s katero zagotovo ohranja stike.

Prejšnji teden se nam je izpovedala Ljubljančanka, ki da jo možakar v črnem beemveju zasleduje že pet mesecev, v tem času pa je poskušal posiliti še najmanj tri ženske. Policija ga je prijela, izpustila, prijela, vtaknila v hišni pripor, ki ga je kršil. Hostese preteklo soboto ni posilil on, je pokazala analiza DNK, čeprav se je motal okoli Gospodarskega razstavišča, ampak, roko na srce, bi jo lahko – ker ni bil v priporu, kjer bi v resnici moral biti!

Živce v prvem in zadnjem primeru mi kravžljajo posamezniki, državne tožilke, tožilci in preiskovalni sodniki, sploh pri posiljevalcu, kjer je celo šef tožilstva priznal, ups, mogoče smo pa naredili napako! V primeru Zavašnika je kriva pomanjkljiva zakonodaja. Prav zaradi nje se bo lahko čez eno leto vrnil v domovino in se svobodno sprehajal. Če se bo seveda upal – v upravičenem strahu, da ga ne potamani oče katere od mrtvih deklet. Ali kar vsi trije.

Problem je torej tako v zakonodaji kot v njenih izvajalcih. Čisto vse je v kurcu. In v taki državi naj se počutim varnega? V taki državi so varni moji otroci?!

Takole besen bom zdajle sedel v avto in namesto 50 na uro peljal 54 – in ustavil me bo policaj pa zahteval nadomestno žarnico in mi pogledal še v rit, ker oni zdaj štrajkajo tako, da delajo vse po črki zakona. Če nam državljanom kaj ni všeč, naj se pa obrnemo na državo, so še pribili.

Tisti protesti niso čisto nič rešili. Država je še naprej bolana.

Deli s prijatelji