NEBESNI POJAV

V torek bo delni sončni mrk

Objavljeno 02. januar 2011 16.20 | Posodobljeno 02. januar 2011 16.20 | Piše: Mo. S.

Začel se bo ob osmih zjutraj, ob opazovanju ne pozabite na zaščitna očala

Tokratni sončni mrk ne bo popoln.
LJUBLJANA – Po popolnem luninem mrku, ki se je zgodil 21. decembra, bomo lahko v torek, 4. januarja, pri nas opazovali tudi delni sončni mrk. Stopnja prekritosti Sončevega premera bo kar 76-odstotna.

Ta zanimiv astronomski pojav se bo začel ob 8. uri, ko bo Luna počasi začela prekrivati zgornji desni rob Sonca. Vrhunec mrka bo ob 9.21, ko bo viden le še spodnji del površine. Sonce bo med mrkom na jugovzhodni strani neba, zato si za kraj opazovanja izberite prostor s čim bolj odprtim jugovzhodnim delom neba, ne pozabite pa niti na posebna zaščitna očala ali varilsko steklo z dovolj močno optično gostoto.

Mrk bo viden v večjem delu Evrope, Sredozemlju, severni Afriki ter osrednji Aziji, zanimivo pa je, da nikjer na svetu ne bo popoln. Sončni mrk sicer nastane, kadar Luna na svoji poti okoli Zemlje prečka pot Sonca. Takrat na Zemljo pade Lunina senca, poleg tega pa se to lahko zgodi le ob mlaju.

Leta 2011 bomo lahko spremljali kar štiri delne sončne in dva popolna lunina mrka, kar je zelo redka kombinacija, ki se bo v 21. stoletju zgodila le šestkrat. Drugo leto bodo prebivalci Južne Amerike in Oceanije lahko opazovali popolni sončni mrk, podobnega tistemu v torek pa bomo v Sloveniji lahko spremljali šele avgusta 2026. Naslednji popolni sončni mrk bo pri nas viden šele čez 70 let.

Deli s prijatelji