V NEPALU

V spomin na ženo bo zgradil šolo

Objavljeno: 28.02.2016 20:45Posodobljeno: 28.02.2016 20:47

Ljubljančan Milan Kovač jo bo postavil pod Himalajo, koder je uničujoči potres lani vzel 8000 življenj. Dobrodelnosti se je zavezal, ko mu je zaradi zdravniške napake umrla žena Helga.

KATMANDU – Kmalu bo eno leto, odkar je uničujoči potres katastrofalno stresel Nepal. Pod Himalajo je umrlo 8000 ljudi, skoraj 20.000 je bilo ranjenih; država bo še dolgo v ruševinah, popotresna obnova pa bo trajala desetletje ali dlje. Številne donatorske konference so namreč ostale predvsem pri praznih obljubah. Na svetu je menda preveč konfliktov, da bi se še kdo spomnil opustošenega Nepala.

Ko je aprila lani izvedel za to nepalsko tragedijo, se je 76-letnemu Milanu Kovaču paralo srce. Že pred štirimi desetletji je prvič obiskal to državo. Ter se hipoma zaljubil vanjo. Kot arhitekta sta ga prevzela predvsem tamkajšnja arhitektura in urbanizem, še posebno očaran je bil nad prestolnico Katmandu, nad milijonskim mestom številnih svetišč in templjev, zasnovanem na (božjih) predpisih, ki so jih svečeniki iz Indije prinesli v četrtem stoletju. Zaradi tradicionalne arhitekture se zdi, da živijo tam smrtniki in bogovi v sožitju. Zato je ob vseh tistih grozovitih prizorih, ki se jih je nagledal v množičnih občilih, nenehno premišljeval, kaj bi lahko storil, le kako pomagal.

»Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.«

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Predstavitvene informacije