OPOZORILO

V slovenskih jajcih našli prepovedano

Objavljeno: 14.11.2017 07:57Posodobljeno: 14.11.2017 07:57

Obema rejama so prepovedali promet z jajci.

LJUBLJANA – Komaj se je afera z jajci, ki so bila kontaminirana s fipronilom, polegla, že je na vratih nova. Iz uprave za varno hrano so sporočili, da so med izvajanjem nadzora nad rejami (jajca in meso) na območju Slovenije pri dveh nosilcih živilske dejavnosti ugotovili (NŽD) in potrdili prisotnost fipronila.

Povezane vsebine

Uradni veterinarji so takoj po prejemu analiznega izvida izvedli pri obeh nosilcih dejavnosti inšpekcijski pregled gospodarstva. »Ugotovljeno je bilo, da je bil pri enem nosilcu živilske dejavnosti za zatiranje pršice pri perutnini uporabljen nedovoljeni insekticid, zato je bila takoj odrejena prepoved prometa z jajci. Pri drugem NŽD s strani uradnega pregleda do sedaj še niso bile ugotovljene nepravilnosti, prav tako še ni znano, kako je prišlo do kontaminacije jajc s fipronilom. Na podlagi prejetih uradnih analiznih izvidov so bili dne 10. novembra 2017 izvedeni še dodatni ukrepi, in sicer pri prvem nosilcu živilske dejavnosti umik iz prometa vseh serij jajc, pri drugem pa prepoved prometa z jajci in kokošmi nesnicami.« 

Preden bosta lahko dala jajca v promet, bosta morala dokazati, da so skladna.

Na podlagi analiznega izvida je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izvedel hitro oceno tveganja, ki je pokazala, da jajca, pri katerih je bila ugotovljena prisotnost fipronila ne pomenijo akutnega tveganja za zdravje ljudi.


Kaj je fipronil?

Fipronil je insekticid, ki se lahko uporablja v kmetijstvu (fitofarmacevtsko sredstvo, v Sloveniji ni dovoljen od leta 2004 za namene kmetijske rabe), v nekmetijske namene (biocid) in tudi kot sestavina veterinarskih zdravil.

Kako vpliva na ljudi?

V primeru akutnih zastrupitev (npr. nepravilna uporaba veterinarskih zdravil in biocidov) so se pri ljudeh pojavili glavobol, slabost, bruhanje, omotica, mravljinčenje v izpostavljenih predelih telesa, tesnoba s telesnim nemirom in krči. Znaki akutne zastrupitve so bili pri večini zastrupljencev blagi in prehodnega značaja.

 

Pošljite nam fotografije ali video

Imate za nas zanimivo informacijo, fotografijo ali video?
Pošljite nam jih in opišite dogajanje.

Kdo, kaj, kje, kdaj, kako, ...?
Fotografije in video gradivo
Dovoljene datoteke: JPG, PNG, GIF, AVI, MOV, MP3, OGG do max. 5MB/datoteko.

Predstavitvene informacije

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja