NEDOPUSTNO

V Bovcu nekateri prepovedali homoseksualne obiskovalce

Objavljeno: 22.06.2012 13:24

Na LTO Bovec pojasnjujejo, da je bil uporabljen napačen piktogram – menda so želeli doseči ravno nasprotno.

  • Simbol v katalogu bovške občine.

BOVEC – Katalog občine Bovec Poletje 2012 je na noge dvignil sekcijo Škuc LL. V njem je bila namreč objavljena oznaka 'homoseksualci nezaželeni'. Poleg tega so objavili še simbole s prečrtanima moškima in s prečrtanima ženskama. 

Obrnili smo se na Cecilijo Ostan, ki je direktorica Lokalne turistične organizacije Bovec. Pojasnila je, da je prišlo do napake. »Nov katalog je že objavljen na spletu. Razlika pa bo v nadomestitvi v legendi prečrtanega piktograma z neprečrtanim, ki pomeni »homoseksualci zaželeni« oz. odstranitvi spornega piktograma.« Namen avtorja je bil ravno nasproten, je poudarila. 

Bovško opravičilo

»Prizadeti skupini se v imenu Lokalne turistične organizacije iskreno opravičujem. Seznanjam vas, da je pri tiskanju kataloga Nastanitve na Bovškem prišlo do tehnične – tiskarske – napake, ki je očitno ob preverjanju končne različice nihče ni opazil. Odgovorni na TIC Bovec za izdajo kataloga Darjo Berra, od katerega sem zahtevala podrobno pojasnilo, kako je mogoče, da se je zgodila ta napaka, mi je pojasnil, da je glede na prakso v tujini z uvedbo novega piktograma, ki pomeni 'homoseksualci zaželeni' (verjetno sledi iz angleškega izraza 'gay friendly'), želel našo destinacijo predstaviti kot prijazno tudi tej ciljni skupini, v tiskarni pa je nato prišlo do napačne uporabe piktograma, in sicer prečrtane različice. Katalogi so bili tiskani v časovni stiski, kar seveda ne more biti nikakršno opravičilo za nastalo situacijo. Sama sem katalog pred tiskom sicer pregledala, vendar takrat ta piktogram še ni bil vnesen, nanj pa tudi nisem bila ne ob tisku ali kdaj pozneje kakor koli opozorjena, tako da sem bila zelo neprijetno presenečena in zgrožena, ko sem glede tega v sredo, 20. junija 2012, prejela faksno opozorilo Urada RS za varstvo potrošnikov,« pojasnjuje Ostanova.

Nesporazum med pripravljavcem in tiskarjem

Kataloge so tiskali v podjetju Ma3ca, Ostanova pa na vprašanje, kdo je krivec za vstavitev napačnih simbolov, razlaga: »Šlo je za nesporazum pri izbiri piktograma med pripravljavcem kataloga Darjom Berro, TIC Bovec, in tiskarjem Igorjem Žgajnarjem, Ma3ca, oziroma zaposlenimi v njegovi tiskarni.«

Po ugotovitvi napake so iz obtoka vzeli vse kataloge ter vrnili v obtok kataloge s počrnjenim nerazpoznavnim piktogramom, na mestu, kjer je bil prej sporni piktogram. Katalog v elektronski obliki je že zamenjan z novim. Opravičila, kljub temu da ga je Ostanova napovedala, na spletni strani še niso objavili.