MEGLA

Turški trajekt je potopil ribiča

Objavljeno 09. februar 2011 18.08 | Posodobljeno 09. februar 2011 22.08 | Piše: Iztok Umer

Koprčan Massimo Fičur je brezskrbno lovil ribe, ko je v njegovo barko treščil trajekt

Po večurnem opravku z novinarji se je Pugliese lahko lotil šivanja mreže.
KOPER - Letošnji podaljšani vikend ob Prešernovem prazniku si bo verjetno najbolj zapomnil 36-letni koprski ribič Massimo Fičur. Nedelja pomeni zanj drugo rojstvo. Tri milje od obale nasproti rta Ronek med Piranom in Izolo je v gosti megli v njegovo desetmetrsko ribiško barko Palamida treščil turški tovorni trajekt. Palamida je šla v sekundi na koščke. Na srečo sta bila tedaj Fičur in njegov najbolj zvesti spremljevalec, lajajoči mešanček Zak, na palubi. Po trčenju je večji del barke potonil, na gladini je ostal kos lesa in poliestra, ki sta se ga oprijela. Po treh urah je Fičurjevo vpitje zaslišal 32-letni izolski ribič Cristian Pugliese in kolega ter njegovega psa dvignil na rob svoje ribiške barke Bonassa. Takoj po priplutju v izolski mandrač so Fičurja odpeljali v izolsko bolnišnico, kjer so ga po pregledu in krajšem opazovanju odpustili v domačo nego.

Modra ladja

Fičur danes ni bil dosegljiv. Njegov mobitel je skupaj z barko končal na morskem dnu pa tudi drugi ribiški kolegi so nam rekli, naj ga raje pustimo na miru. Od vsega doživetega in preživetega naj bi bil še v velikem šoku in stresu. Kako se je zgodila nedeljska nesreča na morju, pa smo prek Fičurjeve izpovedi izvedeli od rešitelja Cristiana Puglieseja: »Dopoldne, ko je Tržaški zaliv prekrivala redka meglica, se je z barko odpravil na odprto morje, kjer je odvrgel stoječe mreže. S turškim trajektom sta trčila, ko se je vračal domov proti Kopru, ves Tržaški zaliv je že prekrila gosta megla. Kot mi je zaupal, je nenadoma pred seboj zagledal ogromno modro tovorno ladjo. Utegnil je le povečati hitrost in v zrak izstreliti dve signalni raketi, ko je strašansko počilo. Njegova barka se je raztreščila na tisoče koščkov. Večji del plovila skupaj z motorjem in ribiško opremo je v trenutku potonil na dno morja. Fičur in njegov pes sta odskočila in končala v morju. Tovorna ladja je nadaljevala plovbo proti tržaškemu pristanišču, k sreči je na morski gladini ostal kos ribiške barke iz lesa in poliestra, ki se ga je Fičur oprijel, nanj pa je zvlekel tudi psa.«

Pugliese je skupaj s še enim ribičem na krovu v zalivu vlekel povlečno globinsko mrežo. Drugi ribič, Mitja Sluga na barki Alba, ga je prek radijske zveze opozoril, da je na površju v megli zagledal plavajoči predmet, ki naj bi bil podoben delu palube ribiške barke, ob njem naj bi bilo še nekaj drugih plavajočih drobcev. »Mitja mi je dal natančno pozicijo. Sam sem bil med vleko mreže že tako namenjen proti tej poziciji, zato sva s kolegom ribičem med plovbo postala še dodatno pozorna. Ko sem se približal plavajočim ostankom, sem na morski gladini najprej zagledal naftni madež, zato sem upočasnil. Megla je bila tako gosta, da sem pred seboj videl le nekaj deset metrov. Naenkrat sem zaslišal vpitje. Zaplul sem proti smeri, od koder je prihajal glas, in na plavajoči zaplati zagledal Fičurja in njegovega Zaka. Z ribičem sva ga potegnila na krov, kjer je slekel premočeno obleko, pri sebi je imel še odejo. Preoblekel se je v suha oblačila, potem ko sem dvignil mrežo, smo s polno hitrostjo odpluli proti Izoli, še prej smo obvestili, naj nas na carinskem pomolu pričaka reševalno vozilo z ekipo prehospitalne enote. Fičur je imel zares srečo. Tudi če bi mu uspelo pravočasno sporočiti, da je imel brodolom, bi bilo v nedeljskih razmerah njegovo iskanje podobno iskanju igle v kupu sena,« je pojasnil Pugliese, ki mu bo Fičur verjetno dosmrtni dolžnik, enako kot Mitji Slugi.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Tržačani preiskujejo
Deli s prijatelji