DODATEK

Tonin: Maščevalni politiki je treba narediti konec

Objavljeno 02. januar 2013 12.39 | Posodobljeno 02. januar 2013 12.22 | Piše: P. J.

Ne strinja se s početjem nekdanjega predsednika republike, vendar spoštuje institucijo predsednika države ne glede na to, kdo je predsednik.

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik države Milan Kučan bo še naprej užival dodatek. Za dopolnilo, ki izključuje poseganje za nazaj, je glasovalo tudi devet koalicijskih poslancev. Matej Tonin iz vrst NSi je svoj glas za dopolnilo razložil v pismu, ki ga je 22. decembra poslal iz Afganistana, objavil pa ga je Požareport.

Kučan je Sloveniji naredil več škode kot koristi

Tonin ugotavlja, da slovenski prostor obremenjujejo zamere, ki so za zdajšnjo situacijo nepomembne. Pri glasovanju o dodatku po njegovem mnenju ni šlo za razpravo, ki bi bila pomembna z vidika uravnoteženja javnih financ, ampak je šlo za simbolno razpravo o preteklosti. »Opozicija je želela ubraniti lik in delo nekdanjega predsednika Milana Kučana, koalicija pa je želela z odvzemom predsedniškega dodatka Kučanu ljudem sporočiti, da ga bo kaznovala zaradi njegove nespametne politike v preteklosti.«

»Za ohranitev doslej veljavnega predsedniškega dodatka nisem glasoval zato, ker bi podpiral lik in delo nekdanjega predsednika. Njegovega dela nisem nikoli podpiral, celo več, ocenjujem, da je s svojim delovanjem, zlasti po koncu predsedniškega mandata, Sloveniji naredil več škode kot koristi. Dopolnilo, ki preprečuje poseg za nazaj, pa sem podprl, ker želim narediti konec maščevalni politiki.« V pismu je zapisal tudi, da nad njegovim glasovanjem niso zadovoljni nekateri člani NSi. Tiste je vprašal, v čem se kot kristjani razlikujejo od tistih, ki so v času komunizma pošiljali ljudi v zapore in taborišča, če od njega zahtevajo, da finančno kaznuje nekdanjega predsednika, s katerim se ne strinja.

Dodatku se lahko odpove sam

Pravi, da je prejemanje dodatka moralno-etično vprašanje, s katerim se mora soočiti vsak nekdanji predsednik republike. Sam meni, da bi Kučan brez dodatka živel dovolj dobro, če bo sam z vidika morale in etike menil, da bi bil primeren čas, da se temu odpove, pa se mu bo lahko preprosto odpovedal. Ob tem je opozoril še na napačno rabo besed. »Nedopustno je, da nekateri za tisoče nedolžno pobitih po drugi svetovni vojni še vedno uporabljajo izraz napaka, ne pa umor in zločin. Z marsičim, kar je počel nekdanji predsednik republike, se ne morem strinjati, vendar pa kot domoljub in aktiven državljan spoštujem institucijo predsednika republike ne glede na to, kdo je predsednik. Kot kristjan čutim dolžnost, da ravnam v duhu, kar želiš sebi, stori tudi drugim. Kot mlad politik želim presegati stare delitve. Kot domoljub želim spoštovati institucije države. Kot odgovoren politik se želim izogibati brezpredmetnim konfliktom, od katerih državljani nimajo nič. Svojo energijo želim posvetiti ustvarjanju nove Slovenije, ki pa je žal ni mogoče pričakovati, če ne prekinemo starih praks,« je za konec zapisal Tonin. 

Deli s prijatelji