39 MEDIJEV

Tajkun krši zakon, minister ga brani

Objavljeno 17. junij 2017 09.03 | Posodobljeno 19. junij 2017 20.17 | Piše: Dejan Horvat

Tone Peršak o časopisu Martina Odlazka, da ni splošnoinformativen. Slednji pa po novem medije izdaja brez vpisa v njihov razvid!

Proti Papir servisu so veckrat javno protestirali.

LJUBLJANA – Tiskarsko-smetarski tajkun Martin Odlazek zadnje čase pleni pozornost širše javnosti s stečaji podjetij iz njegovega imperija; ob imenih z njim povezanih podjetij, kot so Papir Servis, SET Podjetje za usposabljanje invalidov ali Korotan, vas kar državna agencija Ajpes opozarja, da so v stečaju. Toda Odlazek ni več zgolj pod finančnim, temveč tudi političnim drobnogledom, saj je s svojim načinom poslovanja vzbudil zanimanje politikov, da opozarjajo na domnevne nepravilnosti. Odlazek namreč prek številnih podjetij (v finančnem dnevniku so jih našteli kar 27 finančno prepletenih) posluje s papirjem in informacijami, še uspešneje pa prevaža odpadke; zaradi slednjega ne preseneča, da je njegovo podjetje Salomon v rekordnem mesecu dobilo dva milijona javnega denarja.

Poslanec sprašuje
Toda pri Odlazkovih poslovnih procesih je že v preteklosti precej prahu dvigoval način gradnje imperija, od kloniranih časopisov Dela Revije, ki jih izdaja pod drugimi imeni, prek zgražanja in protestov občanov zaradi hrupa in smrada s smetišč sredi prestolnice do denarja, ki še vedno priteka iz NLB. Zdaj bijejo plat zvona tudi v hramu demokracije: poslanec Dragan Matić iz vladajočega SMC je kulturnemu ministru Tonetu Peršaku (ki v tej državi po dolžnosti skrbi za red na področju medijev) zastavil vprašanje, kako je sploh mogoče, da podjetje Media24 izdaja časopise, radijske programe in še televizijskega povrhu: »V lasti imajo radijske postaje, televizijsko postajo in splošne dnevno-informativne časopise in revije. Vse te kombinacije so po veljavnem zakonu o medijih izrecno prepovedane: izdajatelj torej javno krši 56., 58. in 59. člen tega zakona.« V bistvu Media24 sploh ni mogoče najti v razvidu medijev, je pa tam mreža medijev, ki jo sestavlja najmanj 23 tiskanih časopisov, revij ali publikacij, nadalje devet radijskih medijev pa še šest spletnih in televizija Veseljak. Skupaj 39 medijev, ki imajo dovoljenje in so vpisani v razvid medijev kulturnega ministrstva. Matića je zanimalo, kako je »do te kršitve sploh lahko prišlo oziroma kako je ministrstvo za kulturo te kombinacije vpisalo v razvid medijev«. Zanimalo ga je še, kaj namerava Peršak storiti za odpravo teh nezakonitosti: »Na to ste bili sicer že večkrat opozorjeni,« je opozoril ministra.
 

39 medijev ima Odlazek vpisanih v razvid medijev

Peršakov molk
Peršak se je branil z ugotovitvami inšpektorata, saj da skupina Media ni izdajatelj splo- šnoinformativnega dnevnika: »Skratka, gre za to, da oni izdajajo en tiskan medij oziroma dva, ki pa ni splošnoinformativni po definiciji, in glede na določbe zakona preprosto ne pride do kolizije te vrste, ki je z zakonom prepovedana. Pravzaprav lahko odgovorimo mogoče tudi o izigravanju,« je odgovarjal minister. Časopis je v evidenco medijev vpisan kot »tiskan medij, dnevnik«. Ko smo iz redakcije Slovenskih novic ministra Peršaka prosili za pojasnilo, kako je opredelil, da dnevnik (ki zase pravi, da prinaša sveže novice) ni splošnoinformativen, smo dobili pojasnilo ministrstva, da bo odgovor prispel »v kar najkrajšem možnem času, vsekakor pa v zakonskem roku«, torej osmih dneh. Definicije, o kateri je govoril v državnem zboru, ni podal. Profesor novinarstva Marko Milosavljević je v debati o tej parlamentarni razpravi (ki je pozneje potekala na facebooku) opozoril, da je Peršak na vprašanje o dnevnem časopisu odgovoril »samovoljno in brez utemeljitve,« opozoril pa je na neizgovorjeno: »O prepovedanem hkratnem lastništvu radijskih postaj in televizije pa ni Peršak odgovoril nič – torej dopušča nesankcionirano kršenje zakonodaje, in to s področja, za katero je on odgovoren. Ministrstvo za kulturo in minister Peršak to dopuščata in ne ukreneta nič proti kršenju zakonodaje.« Sicer pa nove kršitve pri istih izdajateljih že cvetijo: Media24 ima trenutno sicer več kot prej naštetih 39 medijev; na svoji spletni strani reklamirajo še zadnjo akvizicijo, tednik Reporter, ob njem pa vsaj dve spletni strani, ki ustrezata definiciji medijev in se sami reklamirata z naslovi uredništev in urednic, nista pa vpisani v register medijev: to sta spletni strani Odkrito. si ter Najstnica.si. Čeprav glede tajkuna Odlazka torej že poslanci na sejah parlamenta opozarjajo na nepravilnosti, posel (in tega menda Odlazek dobro obvlada, vsem propadlim podjetjem navkljub) teče dalje kot po navadi. Minister Peršak pa nič.

Deli s prijatelji