SLOVENSKI IZUMITELJ

Svetovna premiera Blejčeve ptičje hišice

Objavljeno 18. november 2012 10.16 | Posodobljeno 18. november 2012 10.18 | Piše: Mirko Kunšič

Na kongresu inovacij v Beljaku na avstrijskem Koroškem je bil v središču pozornosti Peter Florjančič z Bleda.

Prvič je javno predstavil zložljivo ptičjo krmilnico (foto: Mirko Kunšič).

BLED – »Izume potrebujemo tako kot vsakdanji kruh,« je dejal prof. dr. Peter Granig, pobudnik in vodja letošnjega kongresa inovacij v beljaškem kongresnem centru. Na prireditev z motom Skrivnost izumov so povabili 13 uglednih gostov, od prof. dr. Jeremyja Rifkina iz ZDA do Blejca Petra Florjančiča, ki je tudi letošnji ambasador aktivnega staranja in medgeneracijskega sodelovanja. Popolnoma upravičeno, saj pri 93 letih še vedno ustvarja.

Poznavalcem je vzelo dih

Pred petkovim večernim sprejemom beljaškega župana Helmuta Manzenreiterja sta na veliki oder kongresne dvorane sedla dva mojstra: nadvse uspešni podjetnik in čokoladni inovator Josef Zotter, ki je kariero začel kot kuhar in se leta 1999 odločil za samostojno, čokoladno pot, ob njem pa je blestel naš Peter Florjančič. Ta je v šestdesetih letih, takrat ko se je Zotter šele rodil, v Beljaku že imel dve delavnici, kjer je snoval prototipe in orodja za nove izdelke. To, da je Blejec prijavil 400 patentov, med katerimi jih je 41 uresničil, je tudi poznavalcem v dvorani beljaškega kongresnega centra jemalo dih.

»Dovolite, da vam premierno predstavim zložljivo ptičjo krmilnico, ki jo lahko pritrdite na vsako okno,« je za vrhunec predstavitve dejal Florjančič, segel v ovojnico in iz nje potegnil s patentom zaščiteno krmilnico, ki so jo te dni že začeli izdelovati.

Ogromno zanimanje za dogodek

»Časi še nikoli niso bili ugodnejši za izumitelje, kot so danes,« je prepričan Peter, ki ga je v Beljak pripeljal Tibor Zavrl, njegov menedžer in koordinator vseh projektov. Na vprašanje voditelja iskrivega pogovora, če res še vedno dela, je Florjančič odgovoril, da mora, ker nima pokojnine. Ob Florjančičevem predstavitvenem panoju so bili na stojnici Palome posebni servieti, ki jih je prav tako zasnoval Peter.

Kongres so sklenili v petek pozno popoldne, v eni od skupin pa je sodeloval tudi mag. Iztok Seljak iz Hidrie. Zanimanje za dogodek je bilo ogromno: več kot 1200 udeležencev je za oba dneva za vstopnino odštelo kar 540 evrov. Očitno so jih organizatorji znali prepričati, da se bodo lahko učili od najboljših strokovnjakov z vsega sveta in z različnih področij, ki so pomembna za uresničitev zamisli. Na prvem srečanju izumiteljev pred štirimi leti je bilo le 300 obiskovalcev. Beljačani so edini tovrstni kongres v Evropi že določili za izumiteljski inkubator v regiji, medtem ko so v Celovcu pred dvema letoma ustanovili inštitut za izume. Prvič je javno predstavil zložljivo ptičjo krmilnico.
 

Deli s prijatelji