RADODARNO

Svetlik Svetliku 
bratranec in pomoč

Objavljeno 13. april 2011 00.02 | Posodobljeno 13. april 2011 00.02 | Piše: Ksenija Koren

Minister za delo subvencionira podjetje Hidria svojega bratranca

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik
LJUBLJANA – Podjetje Hidria Rotomatika je v šestih mesecih leta 2009 prejelo 107.220 evrov državnih subvencij za skrajšani delovni čas. Bralec blizu ministrstvu za delo, ki bdi nad porabo subvencij, nas je opozoril, da ministrstvo vodi Ivan Svetlik, koncern Hidria pa prek družbe H&R lastniško obvladuje peščica menedžerjev na čelu s predsednikom upravnega odbora Edvardom Svetlikom, ki je bratranec ministra Svetlika. Sorodstveno vez je potrdilo več sogovornikov, minister Svetlik pa na SMS-sporočilo, ali sta res bratranca, ni odgovoril.

Klientelizem? Minister molči

Minister Svetlik ni komentiral niti očitkov, da gre pri subvencijah, ki jih od ministrstva za delo prejema Hidria, za klientelizem.

Na zavodu za zaposlovanje so nam pojasnili, da je Hidria Rotomatika od 1. julija 2009 do konca 2009. prejela v povprečju 17.870 evrov subvencije za polni/krajši delovni čas na mesec. Po podatkih, ki smo jih pridobili neuradno, so lani prejeli več kot 220.000 evrov državne pomoči. Na vprašanje, ali je to res, z zavoda za zaposlovanje odgovarjajo, da sta lani subvencijo prejemali Hidria IP in Hidria AET v skupnem znesku 26.400 evrov. Ali gre za mesečni ali letni znesek, niso pojasnili. Z ministrstva za finance, kjer vodijo evidenco državnih pomoči, pa do zaključka redakcije nismo dobili številke, saj so nam sporočili, da je »baza podatkov državnih pomoči opredeljena po matičnih št. prejemnikov. Predlagamo, da navedete, za katera podjetja znotraj koncerna Hidria želite podatke.«

Eden najbogatejših Slovencev

Nenavadno je, da Hidria, ki je leta 2008 ustvarila več kot 215 milijonov evrov prihodka, dobiva državno subvencijo, pravijo viri. Nemoralno se jim zdi, da ministrstvo podjetju, ki ga po menedžerskem prevzemu obvladuje eden izmed najbogatejših Slovencev – Edvard Svetlik, ki se je znašel na 59. mestu Managerjeve lestvice najbogatejših Slovencev –, namenja davkoplačevalski denar, ki je namenjen podjetjem, ki so pomoči dejansko potrebna.

S subvencijami naj bi se dogajale tudi malverzacije, saj naj bi delavci delali po 48 ur na teden, čeprav je šlo za subvencijo za 32-urni delovnik. Na zavodu za zaposlovanje so nam potrdili, da je bil v Hidrii izveden nadzor, a inšpektor ni odkril nepravilnosti.
Stavkajo že vse štiri izmene

Kot smo poročali že včeraj, v Hidrijini Rotomatiki stavkajo, saj morajo za preživetje najemati že kredite, podjetje pa medtem dobro posluje. Šef stavkovnega odbora Andrej Robič nam je povedal, da od včeraj stavkajo delavci vseh štirih izmen in čakajo, da se z njimi sestane kdo iz vodstva. Doslej se še ni, Robič pravi, da »zgolj prihajajo, odhajajo ...«. Vztrajali bodo do izpolnitve zahtev.
Deli s prijatelji