PODRAŽITVE

Starše udarili po žepu: vrtci dražji tudi za 8,7 odstotka

Objavljeno 07. november 2017 16.45 | Posodobljeno 07. november 2017 16.45 | Piše: STA, P. Pa.

Je med njimi tudi vaš vrtec?

V času stavke bodo otroci imeli možnost brezplačnega varstva, za podobno akcijo so se odločili tudi v enem od največjih zabaviščnih središč v Ljubljani.

MARIBOR – Ponekod v Sloveniji so se cene javne vrtčevske oskrbe zvišale. Tako bo treba za oskrbo otrok več plačati v Slovenj Gradcu, Kranju, Velenju in Celju. Kot razlog za podražitev največkrat navajajo povišanje stroškov dela zaposlenih v vrtcu zaradi odprave anomalij pri plačnih razredih.

Kje so šle cene navzgor? 

Med večje podražitve oskrbe v vrtcih sodijo tiste na območju Mestne občine (MO) Slovenj Gradec. Nove cene programov v vrtcih so svetniki potrdili na seji 11. oktobra. Za vse starostne skupine so se zvišale že s 1. novembrom, in sicer za od 7,1 do 8,7 odstotka. Enaka cena kot doslej pa ostaja za razvojni oddelek. V MO Kranj so svetniki spremembe cen vrtcev potrdili na septembrski seji. Tako so se s 1. oktobrom cene programov v povprečju zvišale za 5,36 odstotka, so za STA pojasnili na občini in dodali, da sedaj cene za prvo starostno obdobje znašajo 482 evrov, za drugo pa 354 evrov mesečno.

V MO Velenje so se cene vrtcev v skladu s sklepom mestnega sveta 26. septembra zvišale za 1,5 odstotka. Cene pa nameravajo zvišati tudi na Celjskem. Kot so pojasnili na celjski občini, bo na novembrski seji mestnega sveta podan predlog za spremembo cen programov javnih vrtcev. Za koliko bodo višje položnice, pa pred sejo ne razkrivajo. V MO Novo mesto so v veljavi višje cene že od 1. junija. Zvišale so se za tri odstotke za prvo in drugo starostno obdobje. Kot so pojasnili, so se za to odločili zaradi povišanja stroškov.

V MO Nova Gorica so cene v vrtcih zadnjič spreminjali na seji mestnega sveta 10. marca lani. Kot je povedala Majda Stepančič iz novogoriške občinske uprave, pa pripravljajo novo spremembo cen. Pred svetniki naj bi bil predlog sprememb predvidoma konec leta in bi nove cene tako veljale od 1. januarja 2018.

Potrebne bodo prilagoditve

Manj uspešna v takšnih prizadevanjih je ptujska mestna oblast, ki prejšnji mesec ni mogla prepričati večine svetnikov v spremembe cen vrtcev, ki jih je pripravila uprava Vrtca Ptuj na podlagi priporočil Inštituta za javno finančno pravo. Cene za prvo in drugo starostno obdobje bi se v primeru, da bi jih sprejeli, za starše zvišale minimalno, a so imeli ptujski mestni svetniki vrsto pomislekov o dodatnih obremenitvah mladih družin. Čeprav so nekateri pozvali, naj točko preloži na naslednjo sejo, je župan Miran Senčar vztrajal pri glasovanju, kjer pa je doživel prepričljivo zavrnitev.

Tudi cene programov v mariborskih javnih vrtcih ostajajo enake. Cena programa za prvo starostno obdobje tam znaša 453 evrov, za drugo starostno obdobje pa 325 evrov mesečno. Pri enakih cenah kot doslej ostajajo tudi v vrtcih v Murski Soboti. Sprememb cen vrtec ne načrtujejo niti v MO Koper, kjer so sicer dodali, da »če bo ugotovljeno, da se bodo elementi stroškov pri vrtcih bistveno spremenili zaradi ukrepov, ki imajo za posledico povišanja plač, bomo primorani cene prilagoditi spremembam«.

Deli s prijatelji