OGROŽA ZDRAVJE

Sredi vasi melje koruzo in praši

Objavljeno 16. april 2016 16.12 | Posodobljeno 16. april 2016 16.12 | Piše: Oste Bakal

Krajani Trimlinov so odločno proti podjetniku, zaradi katerega jih težijo prah, hrup in smrad.

Trimlini so na skrajnem severovzhodu države. Foto: Oste Bakal

TRIMLINI – Res je, da postaja ustanavljanje takšnih in drugačnih civilnih in drugih iniciativ že nekakšna folklora, ki se bojuje proti gradnji tega ali onega ekološko spornega objekta, a vendar so protesti v kraju Trimlini, le dober streljaj od madžarske in hrvaške meje na skrajnem severovzhodu države, kot vse kaže, upravičeni.

Ker so namreč na območju, precej bogatem z nafto, plinom in drugimi surovinami, se krajani še kar naprej borijo proti ogroženosti svojega kraja, predvsem za ohranitev lastnega zdravja, za zdravje prihodnjih rodov.

V kraju Trimlini tako že tretji mesec poteka protestno negodovanje. Krajane še kako moti predvsem prah, ki se širi ob mletju koruze, ki jo podjetnik iz Murske Sobote melje – kar sredi vasi. Ob tem menda povzroča še hrup in smrad, kar jim prav tako ni pogodu.

Kot smo izvedeli, podjetje Petios iz Murske Sobote sredi Trimlinov pri Lendavi, v nekdanjih prostorih Semenarne Ljubljana, že od decembra lani melje koruzo, slednjo menda vozi iz Podravine na Hrvaškem, nihče pa ne ve, kam jo odvaža!

Naj nihče ne reče, da je prah od plesnive koruze, ki gre na naše sadovnjake, vrtove, fasade, zdrav!

Niso pristojni

Že konec januarja so krajani in predsednik KS Trimlini Igor Kulčar občino Lendava in druge pristojne organe pozvali, naj raziščejo in prepovejo izvajanje te aktivnosti na lokaciji nekdanje trgovine v križišču naselja, kjer meljejo in skladiščijo koruzo – na prostem. A občinske službe očitno niso pristojne za ukrepanje v takšnih primerih. Na občini Lendava so povedali, da so občinske službe opravile ogled dejavnosti, a za ukrepanje niso pristojne, zato so krajane napotile lepo na inšpekcijo za okolje, ta pa ni ugotovila nepravilnosti. Kljub temu krajani vztrajajo, da mletje koruze, ki povzroča preveč prahu pa tudi hrupa in smradu, ne spada v središče strnjenega naselja.

Eden izmed krajanov, ki se spozna na ekologijo, saj je direktor podjetja Eko park Lendava, to je Jože Gerenčer, ki nekako vodi aktivnosti krajanov, nam je pojasnil, da je nepojmljivo, da ni prav nobena inšpekcija pristojna za ukrepanje, četudi naj bi bil sredi vasi kup, pozor, gnile koruze. »Podjetje Petios je s premičnim mlinom že več mesecev stacionirano sredi vasi na zemljišču brez asfalta, kjer je kup gnile koruze, ki jo dež izpira v podtalnico, tovornjaki pa so parkirani brez urejenega parkirišča,« nam je pojasnil Gerenčer. In besno dodal: »Naj nihče ne reče, da je prah od plesnive koruze, ki gre na naše sadovnjake, vrtove, fasade, zdrav!«

Hrup, ki ga povzroča mlin, krajani nekako še prenesejo, vendar najbližji sosedje pravijo, da tovornjaki prevažajo material tudi sredi noči. Zato krajani vztrajajo, da se bodo borili naprej, kmalu bodo sklicali zbor krajanov in poklicali – pristojne službe.

Zato Gerenčer pravi, da bodo krajani vložili tudi odškodninsko tožbo! Ob tem sogovornik dodaja, da hočejo le, da se ta dejavnost ne opravlja v strnjenem naselju, zato naj podjetje Petios svoj mlin prestavi na področje industrijske cone.

Tudi medobčinska inšpekcijska služba spremlja zadeve, smo izvedeli, in se bo skladno s svojimi pristojnostmi zavzela za razrešitev težave, na katero so krajani upravičeno opozorili.

Veter razkril streho

Seveda smo za mnenje nameravali povprašati vodstvo podjetja Petios, pa nam to ni uspelo. Šele s pomočjo spleta nam je vendarle uspelo ugotoviti, da je družbo Petios, trgovino z ostanki in odpadki, d. o. o., konec leta 2014 ustanovil človek, ki je trenutno tudi direktor in hkrati edini zaposleni.

Krajanom je v zadnjem obdobju nekoliko pomagal tudi veter, saj smo ob našem obisku na – recimo mu – kraju zločina lahko dobro videli, da je veter razkril tudi del strehe sporne hale, kjer naj bi mleli domnevno plesnivo koruzo. Tako se je soseda, ki je želela ostati neimenovana, očitno prehitro veselila, češ da se je murskosoboški podjetnik sam odločil umakniti iz njihovega kraja. »Malce se je res umirilo, a bomo čakali, kako se bo vse skupaj odvijalo naprej,« nam je povedal predsednik KS Trimlini Igor Kulčar in dodal, da gre za enormne količine koruze, ki da jo dovažajo in odvažajo predvsem ponoči. Dejal je tudi, da je nedavno nastal manjši samovžig, saj se, vemo, lahko tudi koruza vžge.

 

Deli s prijatelji