PRESENETLJIVA ODLOČITEV

Sprememba v razmerju med Kresalovo in Senico

Objavljeno 18. februar 2016 12.56 | Posodobljeno 18. februar 2016 12.58 | Piše: T. L.

Miro Senica se je znebil svojega deleža v odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki, koliko je zanj odštela eksministrica Kresalova in od kod ji denar, pa ni znano.

Miro Senica.

LJUBLJANA – O razvpitem Miru Senici se zadnje čase v medijih ni kaj dosti pisalo. Toda po lastniškem manevru, ki so ga izvedli v odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki, se je znova znašel pod drobnogledom javnosti. 

Senica se je namreč odločil, da nekdanji notranji ministrici Katarini Kresal prepusti večino svojega deleža v odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki, poroča portal siol.net. Pred dnevi je po poročanju portala svoj lastniški delež prenesel na odvetniško pisarno, ta pa nato na Kresalovo, sicer tudi življenjsko partnerico Mira Senice. 

Kaj je razlog za to, ni znano, v odvetniški pisarni pa zanikajo, da je prepis lastništva posledica kazenskih postopkov, ki potekajo proti Senici. Ni mogoče prezreti, da prenos premoženja na Kresalovo sovpada s postopki, ki se zoper njega vodijo pred organi pregona in sodišči. »Miro Senica v odvetniški družbi ohranja enak delež, kakršnega imamo v njej ostali partnerji. Gre za poslovno in osebno odločitev, ki nima nikakršne povezave s postopkom, o katerem sprašujete,« je za siol.net v imenu Senice pojasnil Damijan Gregorc, direktor in partner odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki.

Na specializiranem državnem tožilstvu so potrdili, da so jo pred 14 dnevi vložili na koprsko sodišče. Pri tem naj bi Senici in še dvema osumljencema očitali pranje denarja in to, da so si neupravičeno razdelili dva milijona evrov, so poročali v oddaji 24ur.

In kje naj bi Senica prišel navzkriž z zakonom? Odvetnik bi se namreč zaradi domnevno spornih poslov v Delamarisu lahko že v kratkem znašel v vlogi obtoženca. Poročali smo, da gre za sum napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja, s čimer naj bi od Vegrada Hilde Tovšak image prejel 1,3 milijona evrov. V isti zadevi pa je Senico doletela še ena zahteva za sodno preiskavo.

Mimogrede: sodišče je Senici že pred časom blokiralo za okoli pet milijonov evrov premoženja.image Poleg tega je na nepremičninah družine Senica vpisana vrsta hipotek, in sicer za posojilo Sberbanke v višini 2,5 milijona evrov, ki zapade leta 2025, ter več posojil banke Hypo. Največje znaša 1,4 milijona evrov in zapade leta 2027. Dve manjši posojili v višini po nekaj sto tisoč evrov naj bi zapadli v kratkem, še poroča portal.

Koliko je plačala in od kod denar, ni znano

Koliko je Kresalova odštela za delež, na kakšen način je poravnala kupnino in ali je bilo to morda storjeno prek kompenzacij, ni znano. Vsekakor pa višina kupnine glede na premoženje in prihodke, ki jih odvetniška pisarna ustvarja, ne bi smela biti majhna. Kresalova je sicer ob prevzemu funkcije notranje ministrice leta 2008 Komisiji za preprečevanje korupcije prijavila za 350.000 evrov premoženja.

Leta 2012 je ustanovila zavod Evropski center za reševanje sporov. Kolikšne prihodke ta ustvarja, ni mogoče ugotoviti. Po podatkih Supervizorja je zavod od začetka leta 2014 do danes z delom za javne ustanove ustvaril 275.000 evrov prihodkov, od tega največ z Mestno občino Koper,image in sicer 215.000 evrov.

 

 

Deli s prijatelji