NEOKUSNO

Sodnica črnograditeljica bo spet prodajala

Objavljeno 13. september 2017 19.15 | Posodobljeno 13. september 2017 19.15 | Piše: Moni Černe

Stranka NSi obsodila početje primorske sodnice Tine Benčič.

Prva obravnava Benčičeve po dopustu bo na Okrajnem sodišču v Piranu, ko bo na prvi javni dražbi prodajala nepremičnino zaradi dolga dolžnice. Foto: S. N.

KOPER – V Slovenskih novicah smo pred dnevi prvi razkrili črno gradnjo sodnice Tine Benčič, ki si je skupaj z možem Denisom Benčičem zgradila vilo v istrskem stilu v zaselku Vinjole pri Luciji na kmetijskem zemljišču, katerega zakupnik je sodničin tast Sergej Benčič, lastnik kmetijskega zemljišča pa Občina Piran. Skladno z veljavno zakonodajo je sporno zemljišče v prenosu lastništva na Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, gre za okoli 160 m2 bivalne površine, parcela pa obsega 750 m2 ​in ima prekrasen pogled na morje. Zgodba je še en dokaz, da pred zakonom morda le nismo vsi enaki ter da ljudje, ki bi morali biti nam preostalim državljanom zgled v upoštevanju zakona, tega sami zavestno in načrtno kršijo.


Sodnica na kmetijskem zemljišču živi in je gradila od svoje polnoletnosti oziroma že nekaj mesecev prej, za gradbeno dovoljenje pristojnih nikoli ni zaprosila, prav tako ne tast ali sodničin mož. Vidno je nespoštovanje zakona, ki bi ga moralno ter v skladu z 81. členom zakona o sodniški službi morala spoštovati, a se nanj požvižga, medtem ko deložira ljudi.
Po naših informacijah je Tina Benčič na letnem dopustu, a iz razvida aktualnih obravnav sledi, da ni suspendirana in ni odstopila sama – njena prva obravnava bo 7. septembra 2017 na Okrajnem sodišču v Piranu, na njej pa bo ob deseti uri zjutraj na prvi javni dražbi prodajala nepremičnino zaradi dolga dolžnice, s čimer bo poravnala dolg upniku v znesku 1292,83 ter 4837,60 evra.
Medtem ko se čaka na odločitev sodnega sveta, ki bo na seji predvidoma 31. avgusta odločal o usodi sodnice Benčičeve, ki je z možem gradila in dograjevala dom od leta 1992, je početje Benčičeve obsodil predsednik mestnega odbora NSi Koper – Nove Slovenije Danijel Sertič in o tem opozoril vodstvo stranke.


V sredo so prvaki Nove Slovenije podali izjavo za Novice: »Od predstavnikov sodne veje oblasti bi pričakovali, da bodo zgled pri spoštovanju zakonov. Prav oni bi morali poosebljati enakost pred zakonom. Dejanja sodnice so v posmeh pravni državi in temeljni razlog, zakaj državljani ne spoštujejo države,« je zapisala poslanka Iva Dimic


Inšpekcija pa nič

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS je ob preverjanju lastništva kmetijskega zemljišča za Novice povedal, da je bil »navedeni objekt prijavljen urbanistični inšpekciji pri ministrstvu za okolje in prostor, Inšpektoratu RS za okolje in prostor. Prijava je podana proti zakupniku parcele št. 6286 k. o. Portorož, na kateri je objekt zgrajen, Sergeju Benčiču iz Portoroža. Sklad je podal prijavo na pristojno inšpekcijo 1. marca 2011.« Do današnjega dne, v dobrih šestih letih, pa inšpekcija – tako so nam potrdili – ni storila nič.




 

Deli s prijatelji