KAMENIK

Sodba padla 
zaradi prisluhov

Objavljeno 02. december 2010 21.15 | Posodobljeno 02. december 2010 21.15 | Piše: Boštjan Celec
Ključne besede: Kamenik umor

Po izidu pisne sodbe je jasno, zakaj je nezmotljivi reški sodnici Iki Šarić padla sodba v zadevi Briškula

Novo sojenje v primeru Briškula se bo predvidoma začelo že januarja.
REKA – Osemintridesetletni Konjičan Kristijan Kamenik ni več na predčasnem prestajanju osemletne zaporne kazni v hrvaški kaznilnici Lepoglava, saj so ga po padcu primera Briškula na hrvaškem vrhovnem sodišču premestili nazaj v pripor na Reki, kjer bo počakal na vnovično sojenje na tamkajšnjem županijskem sodišču. To se bo po naših informacijah pred istim senatom – torej tudi pred najstrožjo hrvaško kazensko sodnico Iko Šarić – začelo že prihodnji mesec.

Septembra lani je na skupno 57 let in pol zapora obsodila člane združbe, ki so se pod vodstvom Kamenika ukvarjali s preprodajanjem heroina na Kvarnerju. Prav Slovencu je namenila tudi najstrožjo kazen. Poleg osmih let zapora mu je prisodila še stranski ukrep dosmrtnega izgona iz Hrvaške, »saj nočemo, da bi se kdaj vrnili taki ljudje, kot ste vi, ki so prišli v našo državo le zato, da bi se tu preživljali s kaznivimi dejanji in zastrupljali naše otroke«.

Enaka zaporna kazen kot za Kamenika je doletela tudi drugoobtoženega Marijana Surjana, ki mu je bil Konjičan poročna priča in je bil njegov najtesnejši sodelavec v kriminalni združbi. Prav zaradi njiju pa je tudi padla reška sodba, nam je danes, ko je prejel pisni odpravek vrhovne odločitve, zatrdil Surjanov odvetnik Ljubiša Drageljević.

Primer je namreč temeljil na prisluhih telefonskih pogovorov osumljencev, v katerih se medsebojno vabijo na pijačo, a v resnici ta beseda pomeni heroin, so na hrvaškem uradu za preprečevanje korupcije in kriminalitete ali Uskoku prepričali sodnico Šarićevo. »Prav pri prisluhih pa so naredili napako, saj jim je preiskovalni sodnik izdal dovoljenje le za prisluškovanje telefonskim pogovorom, ne pa tudi za tajno snemanje drugih pogovorov. Moja pritožba je bila uspešna, torej je eden od najpomembnejših Uskokovih dokazov razglašen za nezakonitega in ga na vnovičnem sojenju ne bodo smeli upoštevati,« je zadovoljen Drageljević.

Ker je po njegovih besedah splošno znano, da prisluškovalci lahko snemajo pogovore tudi v primeru, če je mobilni telefon le v istem prostoru, so – tako trdi Surjanov odvetnik – posneli tudi pogovor njegovega klienta s svojo ženo, medtem ko je poskušal nekoga priklicati prek mobilnika.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Surjan bentil čez slovenski gnoj
Deli s prijatelji