MED VRATI

So zaobšli zakon? Medji ne zaupajo, plačevali pa ga bomo

Objavljeno 12. februar 2016 09.16 | Posodobljeno 12. februar 2016 09.16 | Piše: T. L.

V NLB skrivnostni, kako bo naslednjih 12 mesecev potekalo sodelovanje med bivšim šefom Medjo in banko. SDH, lastnik banke, Medji ne zaupa, ta pa bo še naslednjih 12 mesecev na plačilni listi banke. Kaj točno bo počel, ni jasno.

Janko Medja.

LJUBLJANA – Ko se je del sage o menjavah v vrhu državne banke NLB tudi uradno začel razpletati s petkovim odstopom Janka Medje, predsednika uprave, se je včeraj z uradnim pojasnilom vzrokov za nezaupanje Medji oglasil lastnik banke, državni Slovenski državni holding (SDH), o čemer smo podrobno poročaliimage.

Po odhodu Medje z vrha banke, ne pa tudi iz banke, pa je ostalo neodgovorjenih kar nekaj vprašanj o prihodnjem »statusu Janka Medje« v banki, ki ji je 'šefoval' zadnja leta. Še posebej po včerajšnji argumentaciji SDH, kjer so izpostavili kar nekaj njegovih 'grehov', ki so jih napeljali na idejo o njegovem odpoklicu s položaja (če jih pač ne bi že sam 'prehitel' z odstopom). Marko Jazbec pa je javno izpostavil dvom o Medjevi integriteti in poštenostiimage.

Kakor koli že, v NLB smo preverjali navedbe, češ da Medja ni pristal na šest plač odpravnine, da bo dobil še 12 plač, poleg tega pa nas je še zanimalo, kaj točno bo v banki počel naslednjih 12 mesecev, saj naj bi delal kar iz domačega naslanjača, hkrati pa mu lastnik, SDH, ne zaupa. 

V banki so bili pri odgovoru, ki smo ga objavili včeraj image, kratki: »Kot je znano, je Janko Medja odstopil s funkcije predsednika uprave NLB v petek, 5. februarja. Banko do nadaljnjega vodi tričlanska uprava, ki jo koordinira Blaž Brodnjak. Gospod Medja ostaja v banki zgolj začasno, z namenom pomagati pri primopredaji in dokončanju nekaterih odprtih zadolžitev. Ker je šlo za sporazumno razrešitev s funkcije, Medji odpravnina ne pripada.«

Molk glede prihodnjega statusa Medje

No, banki smo se zahvalili za odgovor na eno vprašanje in jih prosili še za odgovore na druga, neodgovorjena vprašanja, in sicer:

  • Ali drži, da bo Medja delal od doma, ker da nima več vstopa v banko?
  • Kakšno vrsto dela bo prihodnjih 12 mesecev opravljal Janko Medja za banko? Kaj točno bodo njegove naloge?
  • Kako bo lahko Medja bančne podatke in posle, ki naj bi bili bolj ali manj zaupne narave, opravljal od doma?

Tokratni odgovor iz državne banke, ki so jo že ničkolikokrat reševali z davkoplačevalskim denarjem, je bil še krajši: »Več k podani izjavi za zdaj ni dodati.«

Tudi v drugih medijih ni bilo najti kaj več namigov, kaj se bo z Medjo in NLB dogajalo v prihodnje.

So sklenili dogovor in obšli Lahovnikov zakon? 

O tem je sicer mogoče nekaj več prebrati na portalu Pozareport.si. Ta piše, da naj bi z odločitvijo, da Medja še leto dni ostaja v banki, nadzorniki NLB le obšli tako imenovani Lahovnikov zakon o plačah direktorjev v državnih podjetjih, ki izrecno prepoveduje odpravnine, višje od šestih plač.

Ker naj Medja ne bi želel sprejeti odpravnine šestih plač, naj bi se strani sporazumeli, da po odstopu dobi dvanajst plač. Ker pa teh ni mogoče zakonsko izplačati v obliki odpravnine, naj bi se dogovorili, da ostaja Medja v NLB zaposlen še 12 mesecev, delal pa naj bi »na domu«, v banko menda naj ne bi imel več dostopa. Slednje naj bi, tako Požareport, v banki sicer neuradno zanikali.

Širši javnosti tako do nadaljnjega ostaja skrito, kaj točno bo Janko Medja za dobljeno plačilo delal za NLB, za banko, katere poslovanje smo v času vlade Alenke Bratušek in 'šefovanja' Medje davkoplačevalci (znova) reševali z milijonskimi zneski evrov ...

 

Deli s prijatelji