KONCERT

Slovenski neonacisti provocirajo pred Parado ponosa?

Objavljeno 12. junij 2013 22.10 | Posodobljeno 12. junij 2013 22.11 | Piše: S. N.

Slovenski desni skrajneži se na namigovanja, da gre za provokacijo, niso odzvali.

Parada ponosa 2011

LJUBLJANA – Neonacistična, skrajno desna skupina Blood and Honour Slovenija za petek 14. junija organizira koncert skupine Bully Boys, in sicer ravno na predvečer Parade ponosa v Ljubljani. Lokacija koncerta na njihovi spletni strani ni zapisana.

O dogodku molčijo

Številni se vprašujejo, ali gre za provokacijo slovenskih neonacistov pred dnevom, ko bodo geji, lezbijke, biseksualci in transseksualci zahtevali enakost pred zakonom, ki je, kot so zapisali na svoji spletni strani Ljubljana pride, prvi korak do enakopravne participacije pri iskanju rešitev za družbo, ki bo utemeljena na solidarnosti, skrbi za drugega ter ekonomski in socialni varnosti za vse.

Skupino Blood and Honour smo v zvezi z dogodkom povprašali, kje se bo koncert odvijal in čemu je namenjen. Prosili smo jih tudi za komentar namigovanj, da gre za provokacijo istospolno usmerjenih, a njihovih odgovorov do objave članka nismo prejeli.

Množični izgredi ne, posamične kršitve da

Maja Ciperle Adlešič, tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana nam je v zvezi s sobotno Parado ponosa poslala naslednje pojasnilo: »Policija bo shod varovala v skladu z načrtom varovanja in poskrbela za varnostne ukrepe, ki so za take dogodke predvideni. Iz operativnih razlogov ter taktike in metodike policijskega dela vam podrobnejših informacij o aktivnostih policije ne moremo razkrivati.«

Prireditve, ki so povezane s sobotno parado, potekajo že nekaj dni, policija pa o kakršnih koli kršitvah do danes ni bila obveščena.

Pretekla leta so bila precej mirna oziroma do množičnih kršitev ni prišlo. »Glede na izkušnje iz preteklih let policija večjih izgredov ni zaznala niti obravnavala, je bilo pa obravnavanih nekaj posamičnih kršitev s področja javnega reda in miru,« je še dodala Adlešičeva. 

Pred tremi leti razbili mesto

Nestrpnost je na srbski Paradi ponosa leta 2010, ki jo bodo Beograjčani zagotovo pomnili še dolga leta, povzročila, da je po ulicah glavnega mesta Srbije dobesedno tekla kri. Skrajni desničarji in huligani so dneve pripravljali rušilni pohod po Beogradu, v katerem je bilo ranjenih 89 policistov, od tega trije huje.

Skrajneži so razbijali izložbe in smetnjake, zažgali tri avtobuse in nekaj avtomobilov ter izropali nekaj prodajaln. Škode je bilo za več kot milijon evrov. Beograjski župan Dragan Đilas je takrat izjavil: »Mesto je popolnoma uničeno. Najpomembneje pa je, da ni nobene smrtne žrtve.«

Deli s prijatelji