ADRIA ART 2017

Slikarji prinesli vonj morja in poletja

Objavljeno 14. november 2017 10.09 | Posodobljeno 14. november 2017 10.09 | Piše: Ajda Janovsky
Ključne besede: razstava

V galeriji Krka v Ljubljani so odprli že sedmo razstavo Adria ART 2017.

Umetniški vodja kolonije Jože Kotar in ruski slikar Nikolaj Mašukov. Foto: Marko Feist

V Galeriji Krka v Ljubljani je odprtje razstave slik z mednarodne umetniške kolonije Adria Art 2017 goste iz sivega novembrskega dne za nekaj časa vsaj v mislih prestavilo v poletje, na morje, kjer tradicionalno poteka slikarska kolonija, katere člani sodelujejo na razstavi. Letos je sodelovalo šest akademskih umetnikov – hrvaški slikar Ivan Balažević, po morskih motivih znan Simon Kajtna, ruski slikar Nikolaj Mašukov z vedno aktualnimi, v antiki utemeljenimi podobami človeških figur, mladi umetnici Maruša Šuštar, na katere slikah se razporejeni v mrežo skrivajo drobne človeške figure, in Kaja Urh, katere slikarstvo se naslanja na fotografijo, ter akademski slikar Jože Kotar, umetniški vodja kolonije. Poleg predstavitve slikarjev, ki so ustvarili razstavljene umetnine, je odprtje krojila glasba – vokalni kvartet Stična je s tremi glasbenimi točkami poskrbel, da dogodek ni bil le paša za oči, ampak tudi užitek za ušesa.

»To je že sedmo likovno srečanje Adria Art. Še vedno ga organiziramo v spomin na Tomaža Visenjaka, pobudnika in organizatorja prve kolonije in nadaljnjih. Letos je bila kolonija nekoliko drugačna. Ker nas je malo prehitel čas, smo poleg na otoku Prviću, kjer tradicionalno poteka kolonija, ustvarjali še vsak v svojem ateljeju, z mislijo na morje. Zato bi letošnjo razstavo podnaslovil Interno,« nam je zaupal Kotar. Letošnje umetnine so tako klasične kot moderne, ne upodabljajo le morja in odsevajo individualni umetniški pristop vsakega slikarja posebej.

»Letošnji Adria Art gre v druge koncepte, v bolj moderne pristope kot v prejšnjih letih. Mislim, da smo z mlajšo garnituro slikarjev in slikark dosegli, da smo aktualni tudi v pomenu sodobne umetnosti. Ta dogovor, to skupno ustvarjanje znotraj enega projekta, nas plemeniti. Izjemno različni smo si, pa vendarle znotraj sebe izjemno sorodni. Vsi sodelujoči so zanimivi, aktualni, vsak ima za seboj že neke dosežke, neko svojo zgodbo. Sodelujejo dobri umetniki, iskani umetniki, in to me zelo veseli. Ponosen sem, da mi je tudi letos uspelo sestaviti tak tim. Mislim, da smo vsako leto boljši in bolj aktualni,« poudarja umetniški vodja projekta.

Jože Kotar si želi projekt nadaljevati še do okrogle desetke. »Po desetih letih bo najbrž čas, da zapremo to knjigo in se preselimo v druge vode,« pravi. Junija naslednje leto se kolonija z otoka Prvić seli na še manjši dalmatinski otoček, Tijat. Glede na to, da se je letošnja ekipa odlično ujela, bo morda, v nasprotju s siceršnjo tradicijo, ostala celo enaka kot letos. 



Kako se je rodil Adria Art

Začetek Adria Arta sega v leto 2009. Projekt sta si zamislila slikarja Tomaž Visenjak in Goce Kalajdžiski. Goce Kalajdžiski prve kolonije v Jezerih, ki ji je on dal ime Adria art Murter, Tomaž pa ga je takoj sprejel, ni dočakal. Nekaj mesecev pred kolonijo, ki je bila prvo leto pozno poleti, ga je neozdravljiva bolezen dokončno strla. Leta 2014 je za vedno odšel tudi Tomaž Visenjak.




 

Deli s prijatelji