NAGRADA

Sirarskemu mojstru je Terno prinesel Miklavž

Objavljeno 06. december 2011 10.00 | Posodobljeno 06. december 2011 10.00 | Piše: S. O.

Kmeta Ignaca Paternostra so Novice obdarile z novim LCD-televizorjem.

Ignac Paternoster (foto: S. N.)

TENETIŠE – Na Šepčevi domačiji v Tenetišah pri Litiji, ki je v lasti 52-letnega kmeta Ignaca Paternostra, so imeli ta konec tedna velik krompir, čeprav se ukvarjajo pretežno s sirarstvom. »Vsaj Miklavž mi je že nekaj prinesel,« se je namuznil gospodar, ko smo ga poklicali in mu čestitali, saj je v nagradni igri Slovenskih novic Terna zadel televizijo z LCD-ekranom.

»Nisem ravno tisti srečnež, ki bi vedno kaj zadel, ampak danes pa je moj srečni dan. Zjutraj sem bil kar malo presenečen, tako da nisem bil povsem prepričan, ali sem res zadel LCD-televizijo. Nalepka na Novicah je bila barvna, vse se je malo bleščalo, zato nisem vedel, ali je sploh res,« je imel dilemo okoli 6. ure zjutraj, ko po navadi vstane in ob kavi prelista svoj najljubši časopis, na katerega je tudi naročen.

Izrisal se mu je nasmeh na obrazu

Ko je prek telefona izvedel, da je zares dobitnik televizije, se mu je izrisal nasmeh na obrazu in tisti dan so njegove krave zagotovo dale še boljše mleko, iz katerega je nastal še okusnejši sir kot po navadi. S partnerico se namreč ukvarjata predvsem s predelavo mleka v mlečne izdelke. Njuna glavna izdelka sta poltrdi kravji sir in sir za žar, ki ju prodajata na stojnici v Zagorju. Prav zato, ker ima vedno polne roke dela, nima časa brati drugega kot Slovenske novice, saj kratko in jedrnato prinašajo vse pomembne novice: »Časa nimam veliko, da bi bral dolge časopise. Imajo preveč listov. Novice pa hitro prelistam in izvem vse, kar me zanima, zato sem zadovoljen z njimi.«

Glancal bo kmečko peč in gledal novo televizijo

Čeprav na kmetijah ljudje nimajo toliko časa kot v mestih in ne posedajo vse dneve pred malimi zasloni, bo Ignacu in njegovi življenjski spremljevalki nova televizija prišla še kako prav ob prihajajočih zimskih večerih, ko bo malo več časa kot v vročih mesecih. »Malo bova kmečko peč glancala in televizijo gledala.« Poleg filmov, nadaljevank in informativnih oddaj zadnje čase najraje spremljata oddajo Kmetija, ki jo bosta odslej spremljala še v boljši resoluciji. »Zdaj gledava Kmetijo, saj jo imava tudi midva. Rada se nasmejiva, ko pogledava, kako se stvari odvijajo, saj mi to dobro poznamo. To naju zanima, saj živiva na kmetiji,« se hahljata, ko spremljata nespretne kmete, ki nimajo pojma, kako se v resnici streže stvarem na domačiji.

Deli s prijatelji