GLAS LJUDSTVA

»Simčič sploh ne bo odstopil«

Objavljeno 19. marec 2012 10.24 | Posodobljeno 19. marec 2012 10.24 | Piše: S. J.

Delova anketa je pokazala, da je sodelujoče poleg Simčiča razočaral tudi Erjavec.

Karl Erjavec kaže potrdilo Filozofske fakultete.

LJUBLJANA – Nobeno presenečenje ni, da ravnanje poslanca Ivana Simčiča, ki kljub dokazom, da je njegovo srednješolsko spričevalo ponarejeno, noče odstopiti, ne žanje odobravanja slovenske javnosti. Anketa Dela je pokazala, da kar 84,1 odstotka sodelujočih meni, da bi moral Simčič odstopiti z mesta poslanca. Le devet odstotkom vprašanih se njegovo ravnanje ne zdi sporno, zato mu po njihovem mnenju mu ni treba odstopiti.

Simčič sploh ne bo odstopil

Čeprav se večini vprašanih zdi, da bi moral poslanec odstopiti, si ne delajo utvar. Kar 44,9 odstotkov anketirancev je namreč prepričano, da Simčič sploh ne bo odstopil, 38,6 odstotka pa, da bo počakal do junija in šele takrat odstopil, s čimer se bo stranka izognila nadomestnim volitvam – le 7,2 odstotka sodelujočih je še vedno optimističnih, prepričani so, da bo odstopil takoj.

Erjavčevo ravnanje je neprimerno

Seveda je afera s spričevalom naredila veliko škode tudi Desusu in njenemu predsedniku Karlu Erjavcu; 82,2 odstotka vprašanih je Erjavčevo branjenje Simčiča označilo za neprimerno. Z ravnanjem predsednika Desusa se strinja 13,8 odstotka.

Socialno kapico podpirajo mladi

Anketirane so spraševali tudi o njihovem mnenju o uvedbi socialne kapice. Proti pričakovanjem je uvedba socialne kapice, ki bi razbremenila višje plače, vendar bi hkrati v proračun prinesla manj denarja, podprlo kar 34,5 odstotka sodelujočih. Proti uvedbi socialne kapice se je opredelilo 46 odstotkov anketirancev. Za socialno kapico se zavzemajo predvsem mladi od 18 do 25 let, anketiranci z višje ali visokošolsko izobrazbo in potencialni volivci SDS.

Prazničnih dni ne damo

Kar 70,5 odstotka anketirancev se ne strinja z varčevalnim ukrepom, da bi ukinili drugi praznični dan ob novem letu in 1. maju. 27,6 odstotka se jih strinja, da bi 2. januar in 2. maj postala delovna dneva, saj naj bi s tem pripomogli k večji produktivnosti v državi. Največ odobravanja je predlog požel med upokojenci, vendar tudi med njimi ni dobil večinske podpore.

Akcija Očistimo Slovenijo bo uspešna

Če verjamemo rezultatom ankete, bo v soboto, 24. marca, akcija Očistimo Slovenijo nadvse uspešna. Udeležiti se je namerava kar 65,2 odstotka anketirancev, 32,2 odstotka sodelujočih pa se bo čez vikend raje posvečalo drugim dejavnostim.

Deli s prijatelji