NA OBISKU

S psom v živalski vrt

Objavljeno 05. julij 2016 12.51 | Posodobljeno 05. julij 2016 12.51 | Piše: Mateja Florjančič

Obisk živalskega vrta s štirinožnim prijateljem zagotavlja prav posebno izkušnjo.

Pasji spremljevalec mora biti ves čas na povodcu. Foto: Shutterstock.

Preteklo je že kar nekaj let, naš kuža je bil še mlad in razigran, ko smo z njim obiskali manjši živalski vrt zunaj naših meja. Vedeli smo, da s štirinožnim prijateljem tam ne bomo edini, in smo se zato pripravili tudi na morebitna manj prijetna srečanja z drugimi pasjimi obiskovalci ter živalmi, ki prebivajo v kletkah. Izlet je bil zanimiv in prav prijeten. Žal nam je le bilo, da nismo vedeli, da tudi Živalski vrt Ljubljana spada med redke na svetu, ki lastnikom in živalim omogočajo takšno doživetje.

Od 2003

»Ideja, da bi vrata živalskega vrta odprli za kužke, se je porodila leta 2003. Predvsem so nas k njej napeljale pobude obiskovalcev, ki so nas želeli obiskati s svojimi pasjimi prijatelji in jim tako zagotoviti prijeten sprehod ter malce drugačno izkušnjo. Še isto leto smo jim to ponudili,« je povedala Irena Furlan, univ. dipl. biologinja in pedagoška vodja v omenjenem zavodu, kjer so lani našteli nekaj več kot 2500 vstopov psov, kar pomeni približno en odstotek skupnega števila obiskovalcev. Pri njih so dobrodošli vsi psi, ki so čipirani in ustrezno cepljeni, med pohajkovanji med prebivalci živalskega vrta morajo biti na povodcu, lastniki pa so dolžni za njimi pobirati iztrebke.
 

V Živalskem vrtu Ljubljana so dobrodošli vsi socializirani, čipirani in cepljeni psi; lastniki jih morajo seveda imeti na povodcu.


Tudi kuža dobi vstopnico

Vstop za štirinožne prijatelje sicer ni brezplačen. Za pasjo vstopnico je treba odšteti dva evra, s čimer so pokriti dodatni stroški, ki nastanejo zaradi njihovega obiska: zagotoviti je treba posebne smetnjake in napajalnike ter mesojede živali cepiti proti boleznim, s katerimi bi jih lahko okužili psi.

Prijetno za vse

Na kaj pa morajo lastniki biti pozorni? »Seveda se od njih pričakuje odgovorno vedenje. Živalski vrt Ljubljana je vendarle v prvi vrsti namenjen rekreaciji ljudi. Srečanja kužkov in obiskovalcev morajo biti za vse varna ter prijetna. Psi morajo biti socializirani, da ne vznemirjajo drugih obiskovalcev ter naših živali,« opozarja biologinja in dodaja, da lastnike prosijo, naj bodo obzirni do otrok in preostalih gostov, saj se nekateri psov bojijo. Predvsem pa, da s svojimi ljubljenčki ne zahajajo na otroška igrišča. Tudi v otroški živalski vrt psi nimajo vstopa.

Bodite obzirni

Lastniki kužkov, ki jih pripeljejo v živalski vrt, morajo biti obzirni do preostalih obiskovalcev in tudi do drugih živali. Zlasti tam, kjer lahko pride do stika: pri gepardih in tigrih skozi stekleno pregrado ter pri šimpanzih in papigah, ki se jim obiskovalci lahko najbolj približajo.


Srečanja z živalmi

Kar samo po sebi se ob tem poraja vprašanje, kako se na štirinožne obiskovalce odzovejo živali v kletkah in ogradah. »Naše živali so se nanje že privadile. Ograde so velike, večina jih ima jarek, ki jih loči od obiskovalcev in psov, prav tako imajo naši varovanci možnost, da se, če želijo, umaknejo v oddaljeni del ograde,« je povedala Furlanova in dodala, da večjih incidentov, odkar so vrata živalskega vrta odprli tudi za kužke, niso zaznali. »Če so psi socializirani in njihovi skrbniki uvidevni, so obiski s psi povsem nemoteči za okolico. Velika večina obiskovalcev s kužki je zelo odgovorna, se pa seveda vedno najde kdo, ki ne upošteva navodil in uživa v izzivanju ter posledičnih odzivih svoje in živali v kletki ali ogradi, kar je stresno tako zanje kot za pse. Dobili smo tudi nekaj pritožb, ker se lastniki niso držali pravil in so s psi vstopali na otroška igrišča, vendar smo vse te težave rešili brez večjih zapletov.«

Vedno previdni

»Včasih se gostje, ki imajo pse, tako zatopijo v opazovanje živali v kletkah in ogradah, da pozabijo spremljati, kaj jim za hrbtom počne njihov ljubljenec. Ta lahko nepozornost izkoristi ter prestraši ali le radovedno ovohava druge manjše ali večje obiskovalce. Previdnost je zato res vedno na mestu. Psi morajo biti neprestano pod budnim očesom svojih lastnikov,« pravila niza biologinja. Le tako je obisk živalskega vrta prijeten za vse obiskovalce ter prijetna izkušnja tudi za osebje, ki se trudi svojim gostom zagotoviti kar najlepše doživetje.

Deli s prijatelji