SKLAD IVANA KRAMBERGERJA

Rokometašu pomagajmo z invalidskega vozička!

Objavljeno: 19.06.2017 18:17Posodobljeno: 19.06.2017 18:19

Nekdanji reprezentant Nenad Stojakovič ima samo eno priložnost.

  • Nenadu so v oporo športni prijatelji, tudi Roman Pungartnik in Luka Žvižej
  • Bil je borbeni krožni napadalec
  • Dragana Jusupović je pomagala Nenadu z dražbo dresov zbrati denar za pot na zdravljenje v Brazilijo

CELJE – Zdravje šteje. Ko ga ni, je križ. Tak križ, pa ne po svoji krivdi, na hrbtu nosi tudi svojčas izjemni rokometaš Nenad Stojakovič, ki ima že deset let kronične težave s hrbtenico. Trikrat so ga že operirali. Prvič je moral pod nož leta 1989, drugič leta 1999, tretjič 2008. Vmes je imel operirani obe koleni, poškodoval si je tudi ahilovo tetivo. Ni klonil. Išče rešitve. Če to bere predsednik vlade, bi bil ponosen nanj. Pred dvema letoma je šel Nenad po pomoč za hrbtenico tudi v Brazilijo k čudežnemu zdravilcu. Jeao De Deus mu je za kratek čas odpravil (točneje olajšal) bolečine, tudi gibanje je bilo olajšano, zdaj ne več. Bolečine so naredile svoje. Celjan je na invalidskem vozičku.

 

Po načelu pomagaj si sam in bog ti bo pomagal se je lotil zbiranja denarja, ki ga potrebuje za pregled in operacijo.

En poskus

Nenad zdaj bije nov krog pekla življenja. »Boril se bom, dokler diham!« nam da jasno vedeti, da z njim šale ni, poraza ne prizna, v očeh pa so srčnost, nepopustljivost, iskrenost. Nenad pač. Enainpetdesetletni nekdanji slovenski igralec, kar spomnite se srčnega krožnega napadalca, ki ni šparal ne sebe ne tekmecev, čaka na zahtevni operativni poseg. Zaveda se, da ima le eno možnost. Če poseg ne uspe, bo ostal na invalidskem vozičku. Nenad, borec od glave do peta, se ne da. »Doma sem, čakam izvide iz Švice,« nam mirno pove, ko ga pokličemo. Njegova vera v jutri in upanje sta večja kot Triglav in Mont Blanc skupaj. Ne da se, grize, čeprav ve, da ni lahko. Ne pokaže. Po načelu pomagaj si sam in bog ti bo pomagal se je lotil zbiranja denarja, ki ga potrebuje za pregled in operacijo. Operiran bo v Švici, doma so se ga odkrižali, za nameček so ga dve leti vlekli za nos. »Pridno zbiramo denar s humanitarnim društvom Preprosto pomagam,« ponosno pove Nenad, ki so mu v oporo žena in sinova. Kot da nima dovolj skrbi, mu je medvedjo uslugo naredil še Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da ga na socialnem in delavnem sodišči mirno toži. Da se razumemo – Nenad zavod! Ne terja odškodnine, ampak opozarja na napako in krivico, ki se mu godi.

 

33 nastopov je Stojakovič zbral v dresu Slovenije in pri tem dosegel 21 golov.

Zavajali so ga

»Menim, da so mi zaradi zavajanja doktorjev pri zavodu zavrnili zdravljenje v tujini, torej kritje stroškov. Zdravniki so trdili, da s takim primerom nimajo izkušenj, da nimajo aparatur za tak poseg. Sam sem poiskal drugo mnenje v tujini. Napisal sem tudi prošnjo za zdravljenje v tujini. Oni pa so odgovorili, da je pacient zavrnil možnosti zdravljenja v Sloveniji in da zanj tu niso izčrpane mo- žnosti. Napisali so celo, da so me na mojo željo poslali na rehabilitacijo v Laško. Vse so se zlagali. Zdaj se borim z njimi. Na osnovi tega, kar so mi oni povedali, se nisem mogel odločiti za poseg v Sloveniji. Zavod se drži besed doktorjev, jaz pa teh, ki so me zavajali,« pove Nenad, ki so ga slovenski zdravniki pošiljali od vrat do vrat, namesto da bi mu takoj pomagali. »Vsak dan šteje,« prizna Nenad, ki je šel na lastne stroške na pregled v Švico.

Še 15.000 evrov

Nenad je ostal spoštovan v okolici in v rokometni srenji. Da, bil je nekaj posebnega, ves čas svoje kariere je delal v Cinkarni Celje. Po domače napisano: dva treninga v času dnevne svetlobe in še nočno delo ter skrb za družino so bili njegov vsakdan. »Nisem zaslužil toliko v rokometu, zato sem obdržal službo,« prizna.
 

Vsekozi v službi

»Zdravniki so mi povedali, da imajo s takimi primeri izkušnje,« se vrne na obisk v maju v Luzernu. Švicarski možje v belem so mu dali jasno vedeti, da mu uspeha ne morejo zagotoviti, bodo pa naredili vse, da mu pomagajo. »Bistveno je, da se mi sprosti živec. Da odstranijo to zaporo, ki ga ovira. Izčrpali bodo tudi nekakšno tekočino. Potem bomo videli, kako bo. Vsem nam je jasno, da imam že dlje ukleščen živec. Vprašanje je, kako bo reagiral na poseg. Verjamem, da dobro,« ga optimizem ne zapušča. Po vsem povedanem je na dlani vprašanje, kdaj na operacijo. »Takoj ko zberem denar!« odvrne Nenad, ki razkrije, da poseg stane 40.000 evrov, zbral pa jih je 25.000. V minulih mesecih so mu na pomoč priskočili številni klubi, za kar jim je Nenad iskreno hvaležen. Prispevate pa lahko tudi vi, spoštovane bralke in bralci – prek Sklada Ivana Krambergerja.

 

Sklad Ivana Krambergerja

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati Nenadu Stojakoviču, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Nenada Stojakoviča, sklicna številka 7192. Odslej lahko pomagate tudi z SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov.

 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja