S SOGLASJEM STARŠEV

Reneja zdaj pošiljajo na Dunaj, klinični center krije stroške

Objavljeno 17. junij 2014 20.24 | Posodobljeno 17. junij 2014 20.24 | Piše: K. K.

Deček ima pregled na Dunaju dan pred praznikom, 24. junija.

LJUBLJANA, DUNAJ – Čeprav so Slovenci odprli srca in denarnice in za malega Reneja Talića zbrali dovolj denarja, da bi ga ameriški zdravnik Dror Paley lahko operiral v Milanu (pa še za rehabilitacijo), so iz ljubljanskega UKC danes sporočili, da bodo Reneju plačali pregled na Dunaju.

Naj spomnimo: deček se je rodil brez mečnice, naši zdravniki pa so staršem predlagali amputacijo, na kar ti niso pristali. Dečkova mati Amela Talić je tedaj sprožila medijsko akcijo in zbrala denar, s katerim bo dečka lahko odpeljala k ameriškemu zdravniku, ki pravi, da amputacija ni

Kaj pravijo na Dunaju?

Vrhunski dunajski ortoped Franz Grill je pred dnevi dejal, da za Reneja amputacija ni edina opcija. Kot je povedal, je rekonstrukcija enako priznana metoda. »Mi to vsekakor delamo. Gotovo imamo že 30 let izkušenj s podaljševanjem in rekonstrukcijami takšnih deformacij,« je dejal. Tudi na Dunaju torej opravljajo poseg podaljševanja in rekonstrukcijo gležnja. Grill je še pojasnil, da ameriški zdravnik Paley ni edini, ki opravlja tovrstne operacije, čeprav ta to navaja na svoji spletni strani. Na Dunaju se 99 odstotkov pacientov odloči proti amputaciji, pravi Grill in dodaja, da imata obe metodi slabosti in prednosti. Gre za dolgotrajno pot, ki zahteva več posegov, hospitalizacij in operacij. Pacientom pošteno povedo za obe možnosti, da se potem lažje odločijo.

potrebna.

Mnenje glede upravičenosti zdravljanje v tujini sledi

»Zaradi zelo redke in tudi psihološko zelo občutljive prirojene odsotnostne anomalije pri dečku Reneju smo na osnovi predloga Zdravniške zbornice Slovenije in navodila ZZZS ter vodstva Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (ob soglasju in sodelovanju staršev) maja letos predlagali strokovni posvet s prof. Grillom oziroma s prof. Gangerjem iz klinike Speising na Dunaju,« so zapisali v UKC. In še: datum za pregled otroka s fibularno hemimelijo na ortopedski kliniki Orthopädisches Spital Speising GmbH pri prof. dr. Grillu in prof. dr. Gangerju je 24. junija 2014.

Na osnovi izvida, ki ga bo dala klinika Speising, bo Ortopedska klinika UKC Ljubljana podala mnenje glede upravičenosti zdravljenja v tujini. UKC Ljubljana je pripravljen zaradi posebnih strokovnih okoliščin kriti vse stroške v zvezi s posvetom na Dunaju. Pravijo, da je klinika Speising nam najbližji univerzitetni center za otroško ortopedijo. Mesečno obravnavajo kongenitalne anomalije skeleta iz vse Evrope in seveda tudi bolnike s fibularno hemimelijo.

Pregled na Dunaju je sicer že pred časom omenjal šef zdravstvene zavarovalnice Samo Fakin, ki je dejal, da bi lahko v primeru operacije na Dunaju krili stroške.image


 

Deli s prijatelji