SREČANJE

Rekordno obdelali spačka

Objavljeno 18. avgust 2013 15.46 | Posodobljeno 18. avgust 2013 15.48 | Piše: Vesmin Kajtazovič

Slovenska ekspedicija na svetovnem srečanju Citroënovih starodobnikov v Barceloni navdušena tudi nad cenami parkiranja. Nov svetovni rekord v razstavljanju in prenašanju legendarnega avta.

Tovornjak z desetimi starčki na grbi.

Obisk slovenskih starodobnikov na svetovnem srečanju citroenov v Španiji je organiziral Novomeščan Robert Zupančič – na svoj tovornjak je natovoril 10 starčkov in se z ženo Heleno odpravil na 1500 kilometrov ali 30 ur dolgo pot proti Barceloni.

Lastniki Citroënovih starčkov pa so se tja odpravili z avtobusom in prispeli v Katalonijo že po 20 urah. Skupno se je tradicionalnega srečanja udeležilo približno 3000 vozil in 7000 voznikov in njihovih sopotnikov. Glede na prejšnji zlet citroenov, ko se je na Nizozemskem pred dvema letoma zbralo približno 10.000 vozil, je to res recesijsko malo, vendar razpoloženje ni bilo slabo, kaj šele krizno.

No, slovenski ljubitelji so Zupančičev  pričakali v Barceloni in se nato z dianami, amiji in s spački v strnjeni slovenski kolonici odpravili do prizorišča v mestecu Montmelo, kjer prirejajo tudi motodirko za veliko nagrado Katalonije. Med obiskom Iberskega polotoka so naši citroeni naredili več kot tisoč kilometrov, še najbolj navdušen pa je bil Robert, ki je povedal, da je za parkiranje tovornjaka v Barceloni plačal zgolj dva evra na dan, kar je za Slovenijo znanstvena fantastika.

Na prizorišču so se vrstili zabavni dogodki za otroke in odrasle, pripravili so tudi igro, kdo bo v najkrajšem času prenesel (ne, ni pomota) spačka skozi meter od tal dvignjeno odprtino v steni. To je bilo mogoče storiti le tako, da se spačka razstavi na prafaktorje, dele prenese na drugo stran, se ga tam spet sestavi ter z njim odpelje. Za podvig je najhitrejša štiričlanska ekipa porabila borih 37 minut in postavila nov neuradni svetovni rekord.

Na srečanju je deloval bolšji sejem z rabljenimi deli, na stojnicah uradnih prodajalcev pa so prodajali nove. Ker je bilo srečanje ob dirkališču za motoGP, so se lahko udeleženci z diano ali s spačkom zapeljali po pisti.

Dobre volje niso sežgale niti visoke temperature – tudi 44 stopinj Celzija so namerili! – , a so se slovenski spačkisti in drugi ljubitelji starodobništva po enem tednu vseeno radi vrnili pod Alpe. 

Deli s prijatelji