DENAR PADA

Razkriti zaslužki Jankovića, Senice, Pličaniča, Damijana in Isajlovića

Objavljeno 05. maj 2015 12.42 | Posodobljeno 05. maj 2015 12.42 | Piše: M. U., T. L.

Bilance za 2014: zanimiv je pogled v lanskoletno poslovanje podjetij, za katerimi stojijo znani obrazi in imena.

Direktor Electe Damjan Janković.

LJUBLJANA – Bilance za leto 2014, ki jih objavlja Ajpes, so zanimivo branje. Podatki o lanskem poslovanju večine slovenskih podjetij so javno objavljeni, pri časniku Finance pa so zbrali nekaj številk izpostavljenih slovenskih podjetij.

Pa poglejmo: skupina podjetij Electa Holding sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Damijana in Jureta, je lani zbrala 45.000 evrov prihodov in je poslovala s čisto izgubo. Krovno podjetje je finančni dolg zmanjšalo za približno sto tisoč evrov. Po drugi strani je hčerinsko podjetje Electa Inženiring nabralo le 38 tisoč evrov prihodkov od prodaje in pridelalo 453.000 evrov izgube, Electa Naložbe pa lani ni imela poslovnih prihodkov.

Miro Senica posloval stabilno

Odvetniška pisarna Mira Senice je lani zbrala 3,2 milijona evrov prihodkov iz prodaje. Tako je ostalo 327.7000 evrov čistega dobička. Kot še razkrivajo bilance, jim je uspelo zmanjšati finančni dolg, ki sicer še vedno znaša 963.000 evrov.

Med zanimivejšimi postavkami bilance stanja je 220 tisoč evrov danih posojil in 850 tisoč evrov finančnih naložb.

Vsako leto manj denarja za Mencingerja, Križaniča in Boleta

Družba EIPF, ekonomski inštitut (med družbeniki so tudi Jože Mencinger, Veljko Bole in Franc Križanič), vsako leto zbere manj prihodkov. Lani so imeli 186.469 evrov iz poslovanja in 74.612 evrov drugih prihodkov. Vsa leta poslujejo z dobičkom, vsako leto pa prikažejo pozitivno ničlo. EIPF je bil v preteklosti znan po tem, da je delal študije za družbe v državnem lastništvu, denimo v energetiki.

Križaničev ekssvetovalec blesti kot gradbinec

Drago Isajlović, nekdanji pripadnik Službe državne varnosti (SDV), znan tudi kot nekdanji svetovalec finančnega ministra Franca Križaniča in podjetnik, ni več zelo iskan v vlogi svetovalca. Finance poročajo, da je njegova družba I. S. O. že drugo leto zapored brez prihodkov. Nasprotno pa Isajloviću cveti gradbeni biznis. Pred dnevi se je končno razkril kot 75-odstotni lastnik gradbinca Gorenjc (kupil ga je od propadlega SGP Tehnika). Prihodki družbe so lani zrasli za sto tisoč evrov, prav tako znova posluje z dobičkom. Družba ima za 1,4 milijona evrov dolgoročnih finančnih obveznosti in 600 tisoč evrov kratkoročnega poslovnega dolga.

Pirnatu in Pličaniču ne gre slabo

Pravnika Rajko Pirnat in Senko Pličanič sta skupaj udeležena v lastništvih dveh družb (Inštitut za javno upravo Consulting in DSJU, družba za svetovanje v javni upravi). Zadnja je lani imela dobrih 200 tisoč evrov prihodkov, medtem ko prihodki prve upadajo (s predlanskih 50 tisoč evrov na 22 tisoč evrov lani).

Jože P. Damijan rekordno

Dobro leto je tudi za profesorjem Jožetom P. Damijanom, ki je prek svojega espeja lani na letni ravni ustvaril največ prihodkov od odprtja in s prihodki prvič prebil mejo sto tisoč evrov. 

Ultra z izgubo in blokiranim računom

Zagorska Ultra – njen solastnik je posredno Gregor Golobič – je imela lani je ob dobrih 200 tisoč evrih prihodkov milijon evrov izgube, medtem ko ima račun pri NLB blokiran že skoraj tisoč dni. Drugače pa je pri družbi Imovation, ki je spadala v skupino z Ultro povezanih družb. Leto 2014 je bilo za Imovation, ki je v lasti DZS in arabskega nabiralnika, rekordno. In posli, ki so jim to omogočili? Elektronizacija študentske prehrane, LPP ...

Po dopisovanju na naslovnicah, posel pa ...

V zadnjih dneh je predvsem zaradi dopisovanja med nekdanjim šefom NKBM Matjažem Kovačičem, Janezom Janšo in Borutom Petkom (gre za brata Kristijana Petka, ki je lastnik družbe) zelo aktualna tudi Klima Petek. Po slabem letu 2013 so lani povečali prihodke. Družba ima v zbirki GVIN oznako »davčni neplačnik ali nepredlagatelj« in ima 40 dni blokirane račune. Konec lanskega leta je imela za 600 tisoč evrov dolgoročnih in za 800 tisoč evrov kratkoročnih finančnih obveznosti.

Deli s prijatelji