DOL PRI LJUBLJANI

Razkrit objekt, kjer se domnevno urijo skrajneži IS

Objavljeno 26. januar 2016 20.49 | Posodobljeno 26. januar 2016 20.49 | Piše: STA, S. U.

Policija je preverjala zapuščen objekt v Dolu pri Ljubljani, a ni našla dokazov o urjenju salafistov.

LJUBLJANA – Borci skrajne sunitske skupine Islamska država se ne urijo le v Siriji, temveč tudi v EU in na Balkanu, razkriva avstrijski Die Presse. Evropski policijski urad Europol je v svojem poročilu med državami, kjer so vadišča teroristov, omenil tudi Slovenijo, časnik pa je ugotovil, da naj bi šlo za osamljen objekt v gozdu blizu Ljubljane.

Policija nima podatkov

Europol sicer ni uradno dajal nobenih podatkov o centrih Islamske države za urjenje v EU, a časnik na svoji spletni strani navaja, da naj bi preko do pred kratkim odprte schengenske meje v Slovenijo na islamistična predavanja ali muslimanska praznovanja ob rojstvu otrok prišlo več moških v konvojih avtomobilov. Njihov cilj je bila osamljena zgradba v gozdu v okolici Ljubljane.

Tam so se v prisotnosti salafistov (oz. vahabitov) iz Nemčije, Luksemburga, Slovenije in Avstrije radikalizirali, razpravljali in vadili s strelnim orožjem. Dovozne ceste do centra usposabljanja so varovali stražarji. Za poligonom za džihadiste naj bi stala salafistična zveza iz predmestja Ljubljane, ki je že več skrajnežev spravila na vojna območja v Iraku in Siriji, je ugotovil Die Presse.

Iz slovenske policije so za STA sporočili, da med aktivnostmi za zgodnje odkrivanje radikalizacije in preverjanjem informacij niso pridobili podatkov oziroma potrdili sumov o obstoju vadišča za salafiste v Sloveniji oz. usposabljanju islamskih skrajnežev v ljubljanskih gozdovih.

Preberite še: Razkrivajo: skrajneži IS se urijo pri Ljubljaniimage

Objekt naj bi za dogodek najel moški iz okolice Medvod

Televiziji Pop TV in Planet TV sta nato poročali, da naj bi sicer šlo za Rekreacijski center Korant v bližini Dola pri Ljubljani. Po poročanju Planet TV je aprila 2014 na tej lokaciji potekalo srečanje salafistov iz Slovenije in več evropskih držav, objekt pa naj bi bil za dogodek najel moški iz okolice Medvod.

Po navedbah Pop TV je slovenska policija preiskovala ta enkratni dogodek in ugotovila, da ni bilo nobenih elementov kaznivega dejanja ali terorizma in da naj bi šlo za navadno versko srečanje. Europol je sicer za to televizijo sporočil, da pri poročanju Die Presseja ne gre za Europolove ugotovitve, temveč za vire avstrijskih novinarjev. Po poročanju Planet TV pa naj bi Die Presse podatke dobil od ene od tujih obveščevalnih služb.

Ena od sledi za teroristi po navedbah varnostnih virov, na katere se sklicuje Die Presse, vodi v BiH. Mednarodni preiskovalci so v zvezi s terorizmom sicer že nekaj časa pozorni na območje vasi Gornja Maoča, ki je pod nadzorom vahabitov.

Europol je v ponedeljek opozoril pred novimi terorističnimi napadi v Evropi. Kot je povedal direktor urada Rob Wainwright, je Islamska država razvila nove bojne zmogljivosti za izvedbo velikega terorističnega napada v Evropi, po oceni Europola gre zlasti za Francijo.

Deli s prijatelji