ČASOVNICA

Razčlenili poslanca Simčiča

Objavljeno 13. marec 2012 16.33 | Posodobljeno 13. marec 2012 18.20 | Piše: P. J

Interaktivna časovnica narejena v čast poslancu Ivanu Simčiču vsebuje vse do zdaj razkrite podatke o njegovi karieri.

Ivan Simčič.

LJUBLJANA – Domnevno ponarejeno spričevalo poslanca Ivana Simčiča je postalo tarča različnih šal. Potem ko je na facebooku zakrožila fotografija Chucka Norrisa in poslanca, je anonimnež posvetil veliko svojega časa ustvarjanju interaktivne časovnice: Vse o izobrazbi Ivana Simčiča. Danes pa so novinarji 24ur na twitterju objavili, da so »danes  prejeli srednješolsko spričevali Ivana Simčiča. Notarska overitev je datirana en teden prej, kot je bilo spričevalo izdano.«

Razkriti podatki

»Da bi stranka DeSUS imela zagotovljen poslanski stol Ivana Simčiča (da, to je vse za kar gre pri vsej tej mahinaciji), se mora Ivan Simčič obdržati na poslanski funkciji še: 82 dni. V nasprotnem primeru bodo v volilnem okraju Ilirska Bistrica razpisane nadomestne volitve, ker od izvolitve poslanca še ni preteklo šest mesecev (17. člen Zakona o volitvah v Državni zbor), najverjetneje pa po tej aferi ne bi bil izvoljen poslanec DeSUS.« Časovnica se začne z letom 1984, ko Simčič opravi v Jelšanah osnovno šolo.

Fišer bo preučil prošnjo DeSUS

»Na poziv stranke DeSUS, naj tožilstvo pojasni, zakaj menijo, da je srednješolsko spričevalo njihovega poslanca Ivana Simčiča ponarejeno, bom v okviru svojih zakonsko določenih pristojnosti prošnjo proučil,« je za STA dejal generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Stranko bo nato obvestil o morebitnih ugotovitvah, so sporočili iz urada generalnega državnega tožilca.

Vrhovno državno tožilstvo RS je danes prejelo vlogo DeSUS, ki je tožilstvo zaprosila za »pojasnitev zadeve člana stranke Ivana Simčiča, poslanca Državnega zobra RS, v zvezi z domnevno storitvijo kaznivega dejanja ponareditve spričevala srednje šole«.

Okrožno državno tožilstvo je namreč potrdilo, da so že leta 2007 ugotovili, da je spričevalo ponarejeno, a so v predkazenskem postopku ugotovili, da naj bi primer zastaral. Da je Simčič uporabljal neverodostojno spričevalo srednje šole, je prejšnji teden ugotovila tudi protikorupcijska komisija. V stranki DeSUS pa so v ponedeljek sklenili, da proti poslancu ne bodo ukrepali, ampak so generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja zaprosili za pojasnila o Simčičevem spričevalu.

Deli s prijatelji