NA POVABILO

Putin prihaja v Slovenijo, ZDA sprožile alarm?

Objavljeno 14. marec 2016 09.03 | Posodobljeno 14. marec 2016 09.03 | Piše: STA, S. U.

Po neuradnih informacijah je slovenski predsednik vabilo Vladimirju Putinu že podpisal.

Putin je zaradi močno ohlajenih odnosov EU in ZDA z uradno Moskvo po izbruhu ukrajinske krize postal domala nezaželena oseba v EU.

MARIBOR, LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je ruskega predsednika Vladimirja Putina povabil na slovesnost ob stoti obletnici Ruske kapelice pod Vršičem, danes poroča časnik Večer. Po neuradnih informacijah časnika je predsednik vabilo Putinu že podpisal, v Moskvo pa naj bi potovalo prihodnji teden.

Večer piše, da gre za zelo občutljivo notranjepolitično in zunanjepolitično odločitev Pahorja, saj da je Putin zaradi močno ohlajenih odnosov EU in ZDA z uradno Moskvo po izbruhu ukrajinske krize postal domala persona non grata v EU.

Izključno spominski dogodek


Vprašanja o domnevnem obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina smo poslali tudi v Urad predsednika Republike Slovenije. Odgovore še pričakujemo.
 

Putinov obisk v Sloveniji naj sicer ne bi imel značaja uradnega obiska, zraven ne bo gospodarske delegacije, prav tako naj na mizi ne bi bilo nobenih novih dvostranskih sporazumov. Šlo naj bi za izključno pietetni, spominski dogodek, kot so bile denimo obeležitve zavezniškega izkrcanja v Normandiji.

Pahor je po navedbah Večera sicer deležen močnih pritiskov ameriške strani, naj Putina vendarle ne povabi v Slovenijo. Na Pahorja naj bi na nedavni münchenski varnostni konferenci pritiskala tudi pomočnica ameriškega državnega sekretarja Victoria Nuland, ki je pristojna za evropske in evrazijske zadeve. Pahorjeva odločitev je tako »tudi sporočilo, ki ga slovenska diplomacija pošilja zahodnim partnerjem, posebej Washingtonu, ki jih kombinacije s Putinovim prihodom vznemirjajo že nekaj časa«.

Kaj pa Ljubljana?

Večer sicer piše, da še ni dogovorjeno, ali bo ruski predsednik obiskal tudi Ljubljano, v vsakem primeru pa se bo vsaj na Vršiču srečal tudi z drugimi predstavniki državnega vrha. Poleg tega bi se lahko na ljubljanskih Žalah udeležil odkritja novega, pet metrov visokega spomenika, posvečenega padlim ruskim in sovjetskim vojakom na ozemlju Slovenije.

 

Deli s prijatelji